Ukrajna nemzetiségi politikája undorító, államilag szponzorált nacionalizmus

2023. május 23. 17:00

Szanyi Tibor
hirado.hu
Én pedig a nacionalizmust rühellem, mint a sz*rt! (INTERJÚ)

„(...)

– Egyesek szerint Oroszországnak jogos az igénye arra, hogy megkapja vagy legalábbis az érdekkörébe vonja Ukrajna keleti területeit, mert ott oroszok élnek. A népek önrendelkezési jogára szoktak hivatkozni.

– Először is, hogy mennyi orosz él jelenleg Kelet-Ukrajnában, azt nem tudjuk, ugyanis onnan, aki tudott, már elmenekült a háború miatt. Ráadásul Oroszország ezzel a háborúval megszegte a budapesti memorandumot, amiben a nagyhatalmak garantálták Ukrajna területi sérthetetlenségét.

– A kárpátaljai magyarokkal mi legyen? Az ő jogaik már a háború előtt is csorbultak.

– Hadd kérdezzek vissza! Van ma Magyarországon államilag finanszírozott ukrán iskola?

– Nem tudom. Van?

– Nincs. Pedig több tízezren menekültek ide. Örüljünk, hogy Ukrajnában van magyar iskola!

– Ha lenne igény ukrán iskolára, gondolom, lenne. Más nemzetiségeknek is van. Örvendetes, hogy van magyar iskola Ukrajnában, de az utóbbi tíz évben a magyarok nyelvhasználati jogai sérültek.

– Nehogy már az legyen a baj, hogy meg kell tanulni az állam nyelvén az államilag finanszírozott iskolában!

– Nem az a baj, hanem hogy nem idegen nyelvként oktatják a nemzetiségi gyerekeknek, akiknek az anyanyelve nem az ukrán, és konkrét tárgyakat is az államnyelven kötelező elsajátítaniuk.

– Azért a magyar kormány és az ukrajnai magyarok vezetői is vastagon benne vannak abban, hogy még mindig nem sikerült megegyezni erről az ukrán állammal. Ez az érem másik oldala.

– Akkor az is rendben lenne, ha a magyar kormány is elkezdené visszavenni a kisebbségek szerzett jogait, mert kicsit paprikásabb a hangulat az anyaországuk vezetőivel?

– Természetesen nem. Én minden fórumon, ahol csak tudom, elmondom az ukránoknak is, akár szemtől szembe, hogy gyerekek, értem én, hogy ti most nagyon szeretnétek csatlakozni az unióhoz, de akkor tessék európai módon rendezni a kisebbségek jogait! Volt, hogy igen magas rangú vezetőknek is kifejtettem ezt még a háború kitörése előtt. Tudja, mi volt a válaszuk?

– Mi?

– Magukból kikelve elküldtek a csudába. Az elmúlt időszakban azt tapasztaltam Ukrajnában, hogy a nemzetiségi politikájuk nem más, mint undorító, államilag szponzorált nacionalizmus. Én pedig a nacionalizmust rühellem, mint a sz*rt!”

Nyitókép: Mandiner, Mátrai Dávid

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudja, mi volt a válaszuk?
Mi?
Magukból kikelve elküldtek a csudába. Az elmúlt időszakban azt tapasztaltam Ukrajnában, hogy a nemzetiségi politikájuk nem más, mint undorító, államilag szponzorált nacionalizmus. Én pedig a nacionalizmust rühellem, mint a szart!

vs

Azért a magyar kormány és az ukrajnai magyarok vezetői is vastagon benne vannak abban, hogy még mindig nem sikerült megegyezni erről az ukrán állammal.

es nem latja az ellentmondast... kedves Szanyi! hogy a banatban gondol megegyezni olyanokkal akik ezen a szinten vannak?

tenyleg erdekelne

teszem hozza a legjobban a nacio nelkuli nacionalizmust ruhellem amire leginkabb a mestersegesen osszetakolt "nemzeteknek" van szuksege

egyebkent ha az ukran allam iskolat akarna finanszirozni Magyarorszagon az ukran gyerekeknek az egvilagon semmi akadalya nem lenne.

tetszik mar erteni mitol santa a parhuzam?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés