Viták Magyarországról – Viták Németországról?

2023. május 23. 18:19
A Magyarországról szóló viták legalább annyit elárulnak a mai Németországról és egyben Európáról is.

„Az Orbán Viktor miniszterelnök által 2010 óta vezetett konzervatív magyar kormány sok zöldpárti, baloldali és balliberális párt számára a saját meggyőződésük ellenpólusa, negatív példa és egy rémkép. Emellett Európában számos kereszténydemokrata és konzervatív világnézetű párt is fenntartásokkal viseltetik az általa képviselt sajátos, ugyanakkor nagyon sikeres és önmeghatározó politikával szemben. Mi az oka ennek a hozzáállásnak? Közelebbről szemlélve a Magyarországról szóló viták legalább annyit elárulnak a mai Németországról és egyben Európáról is, annak minden felháborodást kiváltó társadalompolitikai tendenciájával együtt.

Új trendek Németországban

Az elmúlt években Németországban és Európa számos részén figyelemre méltó változások mentek végbe. Az Egyesült Államokból Németországba átáramló mozgalmaknak köszönhetően a közéleti, tudományos, újságírói, politikai, valamint a társadalmi élet is gyorsan és mélyrehatóan megváltozott. Ezeket általában wokizmussal, genderizmussal, rasszizmus-ellenességgel, cancel-kultúrával, identitás-politikával, diskurzusok beszűkülésével, a kirekesztéssel jellemezhetjük, és olyan magatartást igazolnak, amelyek értékrendünk alapjainak dekonstrukcióján, átalakításán és elutasításán alapul, és mélyen ideológiai jellegű. Mindeközben más véleményeket kiiktatnak, megbélyegeznek, elítélnek, sőt harcolnak ellenük. Mindezt a »liberalizmus« nevében teszik, ami a valóságban már nem is nevezhető liberalizmusnak, ez a hozzáállás sokkal inkább a tekintélyelvű kirekesztés jegyeit hordozza magában.

A háború után kialakult társadalmi vitáknak köszönhetően különösen Németországban találnak termékeny talajra ezek az elképzelések és megközelítések. Ezek a Németországban a társadalomban mélyen gyökerező Zöld Párt által különösen kedvelt, az erkölcs és a moralizmus iránti vonzalom által katalizált, gondolatok máshol könnyen arroganciának és mindentudó hozzáállásnak tűnhetnek. Az a tény, hogy ezek az új meggyőződések éppen Németországban ilyen erősek, többet mond az általános társadalmi körülményekről, mint a magyarországi konzervatív kormányzati gyakorlat bármilyen vélt vagy valós kritikája. Németországban a társadalmi vagy politikai meggyőződéseket nagyon komolyan veszik, és a meggyőződésük mellett az emberek aktívan kiállnak, gyakran az igazságérzet, a küldetéstudat és a saját álláspontok erkölcsi felmagasztalásának keverékével képviselve azokat.

A polgári oldal kihívásai Németországban

Ebben a komplex helyzetben különösen szembetűnő, hogy a Zöldek milyen erőteljesen átvették a vélemény hatalmat és ezáltal hogyan alakítják a vitákat és határozzák meg az értelmezési kereteket.  A fent leírt irányzatok, mozgalmak és világnézetek mozgatórugójaként a Zöldek a lehető legnagyobb rezonanciát és támogatást és a legszélesebb kiterjedést tudják elérni, s így gyakorlatilag az új mainstream közélet megtestesítői. A Zöldek és szavazóik nagyrészt a társadalom bevett részét képezik, sikeresek és biztos anyagi háttérrel rendelkeznek, egyúttal pedig az »uralkodó vélemény irányzat« őrzői. Ezzel szemben a polgári oldal úgy tűnik, hogy szótlan, tájékozatlan és cselekvésképtelen. A megfigyelő számára megfáradtnak tűnik, mintha a szociáldemokratákkal közös Merkel-kormányok fennállása alatt tartalmilag kiüresedett volna.”

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés