Sajtostejfölöslángosos fagyi

2023. május 22. 7:12

Pető Péter
Facebook
Aki ezt nyalja, visszavonhatatlanul kiáll az álom- és igazságrablás mellett.

„Az ember esze és szíve egyszerre szakad bele, hogy egy friss hír szerint az egyik balatoni egység sajtostejfölöslángosos fagyija különdíjat kapott egy fagyivetélkedőn.

Ma már elemi képtelenségnek, lájkvadászat céljából elkövetett svihákoskodásnak tetszik, hogy a karamelláspopcornízű túrókrém föltűnésénél apokalipszist kiáltottam. Mintha az UFO nevű popipari alakzat Napolaj című számánál (felejthetetlen strófája: kend be a hátam, és szeress bátran, hisz a szerelem is napolaj) az egyetemes líra betetőzését hirdettem volna. Elvégre a mostani lángosos fagyi jelentette igazságellenesség mértéke mellett hangyarágónak (latinul mandibula) tűnik az ominózus aludttejrögökre emlékeztető desszert.

Merthogy a fagylalt per definitionem hideg és édesség.

Nem fogják elhinni, de a lángos meleg és nem édes, hovatovább meg van sütve.

Vádolom (J’accuse!) a neoliberális kapitalizmust az örökkévaló győzelméért, melynek keretében szexivé tette a hazudozást, tudatta, hogy a szavaknak semmit nem kell jelenteniük.

Lehet meleg a hideg, édes a sós, nyalnivaló a harapnivaló.

És amikor kisemmizik a szavakat, valójában az igazság és a szabadság ellen viselnek hadat, hiszen bárki mondhat bármit, nem kell többé felelősséget viselnie semmiért. Szeretlek, gyűlöllek - mindegy is, mit mondok.

Az pedig a legvégső karikírozása mindennek, amit az életről tudni érdemes, hogy

cserébe a képzeletünket is fegyházba zárják.

Hiszen valójában nem melegsósízű hideg édességet szeretnénk fogyasztani, csak a vágyainkat zsákmányolják ki. A képzetet, hogy ülünk a Balatonon, lángosozunk, tocsogunk az olajban, ott van benne persze a kamaszkorunk nekünk Hatvanból is, ahogyan falunk a buli után - mind, a képek, az emlékezetek ott pihennek a lángos fejünkben alakított jelentéstartományában. Ebből csinálnak olvadó fagyit.

Aki ezt nyalja, visszavonhatatlanul kiáll az álom- és igazságrablás mellett.

Minden elolvadt, nem maradt semmink.”

Nyitóképünk illusztráció: Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én.MTI/Kovács Anikó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy ők mondani szokták: majd a piac megoldja!
Bár most mindent, ezt is, Orbánra fogják.

Végülis levonható valami belőle: a lángos legyen lángos, a sajt sajt, a tejföl tejföl, a fagyi fagyi, a nő nő, a férfi férfi és ne keverjük össze a nem összeillő dolgokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés