Economist: Az izraelieknek meg kell ragadniuk az alkalmat, hogy újraindítsák afelfüggesztett alkotmányos tárgyalásokat

2023. április 1. 17:13
A kormány lépése ellenére „a válság bár enyhült, nem múlt el” az országban – írja az Economist.

Az Economist arról ír, hogy Izraelnek van arra lehetősége, hogy a válságból kilábalva új alkotmányt készítsen. A lap hozzáteszi,

a kormány visszavonulása „visszarántotta Izraelt a szakadék széléről, de a nép továbbra is mélyen megosztott”.

Izrael polgárai ritka győzelmet arattak, miután hétről hétre a bírósági függetlenség és a demokrácia jellegének védelmében vonultak fel. Március 27-én arra kényszerítették miniszterelnöküket, Benjamin Netanjahut, hogy függessze fel a bíróságok visszaszorítására irányuló tervét. „A válság azonban, bár enyhült, nem múlt el” – hangsúlyozza az Economist.

A lap szerint „a veszély most az, hogy a tüntetők lelkesedésének lehűlését remélve Netanjahu és szélsőjobboldali és vallási koalíciós partnerei megpróbálják kozmetikai változtatásokkal keresztülvinni a törvényeket májusban”, a Knesszet következő ülésszakán. Úgy vélik, ez szinte biztosan újra kiélezné a konfliktust. A szerkesztőségi állásfoglalás szerint „a megosztottság meggyógyítása érdekében

az izraelieknek meg kell ragadniuk az alkalmat, hogy újraindítsák a 73 évvel ezelőtt felfüggesztett alkotmányos tárgyalásokat”.

 

Netanjahu: Az izraeli kormány eláll az igazságügyi reformoktól

 

Az átalakításhoz széles körű társadalmi egyetértés szükséges

A cikk azzal folytatja, hogy a kormányfőnek nem volt más választása, mint az (átmeneti?) engedmény, „amit a liberálisoknak és a demokratáknak üdvözölniük kell. Orbán magyar, Duda lengyel és Erdogan török politikusok mind meggyengítették, illetve politikai befolyás alá vonták a bíróságokat, mielőtt keresztülnyomták az illiberális rezsimjüket” – sorolja a vélt-valós példákat a lap.

Az Economist arra is kitér, hogy az elmúlt hetek tanulsága az izraeli kormány számára az lehet, hogy „az átalakításhoz széles körű társadalmi egyetértés szükséges”. A tiltakozók viszont kénytelenek belátni, hogy az erőviszonyok a vallásos körök javára billennek el, ezért nekik is engedniük kell – hívja fel a figyelmet a lap.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Értem, szóval, te vagy antiszemita. És, ha jól tudom, felétek állítólag nem szokás listázni, igaz ezt szelektíven értelmezitek.

Ne feledkezzünk meg a kipcsak felmenőiről sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés