Válasz a Qubit „szakmai” kritikájára

2023. március 31. 9:36
Nem találtam a citált cikkben egyetlen valós szakmai érvet, Munkácsi Béla nem független egyetemi kutató, hanem igazi fekete öves LMP-aktivista.

„Semmi nem az, aminek látszik, sőt, a valóság gyakran pont az ellenkezője a látszatnak.

Március 22-én a munkahelyi sajtóösszefoglalót olvasgatva villogó piros felkiáltójelként hatolt a tudatomba, hogy az Indexen megjelent földgáztüzelésű erőművekkel kapcsolatos interjúmat egy tekintélyes ELTÉ-s kutatócsoportnak kellett megcáfolni ahhoz, hogy helyreállhasson a társadalom igazságérzete. »Az ELTE kutatócsoportja cáfolja a Fidesz-közeli Klímapolitikai Intézet kutatásvezetőjének gázerőműveket propagáló állításait, mert hitvallásuk szerint a politikusokat tényekkel kell szembesíteni, a tudomány tényeket gyárt« - írta Balázs Zsuzsanna a qubit.hu Tudomány rovatában.

De gyorsan elmúlt az ijedelem, miután elolvastam a sem nem pártatlan, sem nem tudományos cikket. Nem mindegy ugyanis, ki fogalmazza meg a kritikát és ez a kritika mennyire megalapozott. Semmi nem az, aminek látszik. Valójában nem én, hanem Munkácsi Béla, a cáfolat szerzője szeretett volna politikát keverni olyan energiastratégiai kérdésekbe, melyeknek nincs bal-, vagy jobb oldala. Ha cáfolat tudományos akart volna lenni vigyázni kellet volna arra, hogy az megalapozott legyen.

Munkácsi Béla egyetemi adjunktus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Energiaföldrajzi Kutatócsoportjának vezetője azt állítja - nem szószerinti idézéssel, de a lényeget visszaadva - hogy »a magyar kormány rendszeres szakmai tanácsadójaként felbukkanó Klímapolitikai Intézet, ezen belül is Toldi Ottó kutatásvezető jelen Index cikkhez hasonló véleményei alapján hozott szakpolitikai döntések vajon milyen káros következményekkel jártak/járnak Magyarországra, annak államháztartására, a nemzet energiafüggetlenségére és energiabiztonságára, hazánk és az Európai Unió, illetve az ENSZ klímavédelmi törekvéseire.« Akár komolyan is vehettem volna ezeket a sorokat és kereshetném magamban a hibát, ha találtam volna a citált cikkben egyetlen valós szakmai érvet, vagy ha nem tudnám, hogy Munkácsi Béláról is régen lefeslett már a babaruha. Ő ugyanis nem független egyetemi kutató, hanem igazi feketeöves LMP aktivista, aki 2018-as országgyűlési választásokon képviselőjelöltként indult Komárom-Esztergom 02-es választókörzetében. A cikkben hivatkozott Energiaklub hosszú időn át meghatározó szerepű vezetőjének is LMP-s kötődései vannak egyébként, jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester úr klímapolitikai főtanácsadója. Ennyit a pártatlan tudományos hozzáállásról, ami sem nem pártatlan, sem nem tudományos.”

Az ELTE kutatócsoportja cáfolja a Klímapolitikai Intézet gázerőműveket propagáló állításait

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tudomány média megjelenítése gyárt(hat) tényeket a laikus nép számára.

Túl sok a politika az energiakérdés körül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés