Földi László: Új háborús pszichózist keres a média

2023. március 31. 13:09
A szakértő szerint nem Oroszország és Kína fenyeget világégéssel.

Tajvanról szól Hszi Csin-ping kijelentése, miszerint „Kína háborúra készül” – mondta el portálunknak Földi László titkosszolgálati szakértő. Kifejtette, hogy Tajvan két szempontból fontos Peking számára, egyrészt stratégiai fekvése miatt, innen ellenőrizhető Kína hozzáférése a tengerekhez, másrészt pedig a tajvani chip-gyártás miatt. Földi hozzátette, hogy amennyiben Peking engedni fogja a jövőben Tajvan autonómiáját, a sziget amerikai ellenőrzése akkor sem fogadható el számára.

Azzal kapcsolatban, hogy a nyugati média nagy figyelmet szentelt Hszi parlamenti beszédének arra világított rá a szakértő, hogy a fősodrú média arra használja fel a beszédet, hogy alátámassza azt a retorikát, miszerint Moszkva és Peking összefogása miatt közeledik az újabb világégés. Szerinte ugyanakkor

„ezeknek a spekulációknak jelenleg nincs realitása.”

Ennek igazán nagy jelentősége Európában van, amely az ukrajnai háború óta egy negatív spirálba került. Az egyre nagyobb elégedetlenséget jelzik az európai országokat felforgató tüntetések és sztrájkok. Európa legnagyobb problémája „bizonyos nagyhatalmak viselkedése”. Ahogy egyre nehezebben eladható az ukrajnai háború a társadalmaknak, úgy újabb háborús pszichózist kell találnia a médiának.

Kína vezetője egyértelműen fogalmazott: háborúra készül!

Földi László az újabb orosz mozgósítással kapcsolatban elmondta, hogy az valójában az Egyesült Államoknak szól, azt jelzi, hogy Oroszország nem omlott össze, vannak még tartalékai. Mintegy hárommillió kiképzett katonája van Oroszországnak – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy habár a szankciók nem döntötték romba Oroszországot, bizonyos tekintetben nehézségeket okoznak Moszkvának, leginkább a nyugati befektetők elmaradása.

A kínai-orosz együttműködéssel kapcsolatban a szakértő szerint azt kell szem előtt tartani, hogy

„Moszkva és Peking valójában csak gazdaságilag van egy platformon.”

Ezen a területen Oroszország az Egyesült Államoknak a legnagyobb fájdalmat a petrodollár visszaszorításával tudná okozni, amelyben Kína is partner. Politikailag viszont stratégiai ellentétek vannak közöttük, ennek ékes példája a hatvanas évekbeli szovjet-kínai határvillongások, ezt pedig egyik fél sem felejtette el. Hozzátette, hogy a két ország ideológiailag is különböznek,

„Kína ragaszkodik a szocialista ideológiához, miközben Oroszország cárizmus.”

Földi László véleménye szerint a harmadik világháború kirobbanását jelenleg csak az Egyesült Államok tudja kezdeményezni, erre szerinte akkor kerülhet sor, ha Washington úgy értelmezi, hogy a geopolitikai folyamatok a saját fennmaradását veszélyezteti. Földi szerint az Egyesült Államok azt még el tudja viselni, ha végül egy multipoláris világ jön létre.

***

 

Nyitókép: Mátrai Dávid / Mandiner

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés