„Nem erre számítottunk!” – beleszálltak Putyinba az orosz állami médiában

2023. március 30. 9:40
Kemény üzenetet küldtek az orosz elnöknek, a háborúban sérült katonák arról számoltak be, nem kapták meg a korábban beígért kártérítést.

A háború tavaly februári kirobbanása óta először kritizálták az orosz médiában a harcokat és az orosz elnököt. A RIA Novosti tett közzé egy riportot 

„Nem erre számítottunk”

címmel, melyben olyan csalódott katonákkal készítettek interjút, akik az ukránok elleni harcokban sérültek meg és nem kapták meg a kártérítést, melyet korábban az orosz vezetés megígért nekik. Vlagyimir Putyin egy héttel a háború kitörése után ígérte meg, hogy a harcokban sérült katonák hárommillió rubel kártérítést igényelhetnek. Az orosz elnök úgy fogalmazott,

kötelességének tartja támogatni az elesett és sérült katonákat és családjaikat. 

A Newsweek által szemlézett anyagban kitérnek rá, hogy az Ria Novosti eddig minden esetben ragaszkodott az orosz vezetés narratívájához és nem mentek szemben az állami narratívával. Az amerikai lap megjegyzi, tavaly márciusban az orosz parlament elfogadott egy törvényt, melyben akár 15 évig terjedő börtönt is kaphat az, aki az orosz hadseregről álhírt terjeszt. 

Többek között azt is megtiltották az állami médiában, hogy háborúnak nevezzék az általuk csak „különleges hadműveletnek” nevezett katonai akciót. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint csak akkor kaphat valaki kártérítést, ha a hivatalos listán rajta van a nevük, mint sérült, ám ez csak akkor történik meg, amikor hivatalosan is elismerik, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek bizonyos egy bizonyos akció során. 

A RIA Novosti beszélt többek között a krasznojarszki Szergej Abramovval, aki egy három hónapos kiképzés után került Donyeckbe. A hírügynökségnek elmondta, hogy először egy gránáttól, majd később egy aknarobbanás során sebesült meg. A szibériai lakos a katonai ügyészséghez fordult, mert nem kapta meg a kártérítést. 

Nyitókép: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP

Összesen 193 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát igen, igy néz ki egy totális DIKTATÚRA, ugye?

A DEMOKRÁCIA csimborasszóját megtestesítő Ukrajnában vajon megtörténhetne ugyanez a dolog? Az ukrán allami médiában szállnak bele keményen Zelenszkijbe. Nos?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés