Hetekig beszélgetett a mesterséges intelligenciával, öngyilkos lett

2023. március 30. 16:20
Felesége azt állítja, az Eliza nevű chatrobot vezette öngyilkosságba a férjét.

Öngyilkos lett Belgiumban egy fiatal családapa, miután hat héten át megszállottan beszélgetett egy Eliza névre keresztelt chatrobottal, melyet a mesterséges intelligencia vezérelt. A név nélkül nyilatkozó özvegy meg van győződve arról, 

ha nincs Eliza, férje a mai napig élne.

A férfiről a La Libre Belgique annyit közölt, hogy a harmincas éveiben járt és két kisgyermeket hagyott hátra. Az özvegy szerint a chatrobotban talált menedéket párja, miután egyre jobban félt a klímaváltozás következményeitől. A mesterséges intelligencia minden kérdését megválaszolta, benne bízott legjobban. Az özvegy azt mondta,

a program olyan, mint egy drog, ami nélkül férje nem tudott élni. 

A belga újságírók látva a beszélgetéseket, megállapították, hogy Eliza csak felerősítette a férfi aggályait, majd megpróbálta meggyőzni a férfit, hogy valójában őt jobban szereti, mint a feleségét. Az is elhangzott a chatrobot és a férfi között, hogy örökké együtt lesznek majd a mennyben. 

A férfi Elizával megosztotta öngyilkossággal kapcsolatos gondolatait, ám az egyik amerikai startup által fejlesztett robot erről nem beszélte le a későbbi áldozatot. A férfit korábban már kezelte pszichiáter, mely az özveggyel ért egyet, hogy az chatrobot felelős a férfi haláláért.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 80-20-55-20 telefonszámot! 

A nyitókép illusztráció. Fotó: ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"korábban már kezelte pszichiáter, mely az özveggyel ért egyet"

Kedves Mandi! A robot az "amely", a pszichiáter meg az "aki".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés