Szintet lép az őrület Kanadában – kisgyerekek számára is engedélyeznék a keménydrogok használatát

2023. március 30. 20:45
Kokain, heroin, ecstasy – többek közt ezeket a kábítószereket is mennyiségi- és korhatár-korlátozás nélkül dekriminalizálnák Torontóban. A Drogkutató Intézet szerint a drogliberalizációs trend Európára is veszélyt jelent.

Kisgyermekek szánára is engedélyezné a legkeményebb kábítószerek használatát és birtoklását Torontóban, a kanadai város demokrata vezetése. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot a Drogkutató Intézet találta meg a nemzetközi drogpolitikai helyzetet monitorozva. Az említett javaslat még a Brit Columbia tartományban januárban életbe lépett törvénymódosításnál is engedékenyebb a droghasználatra vonatkozóan. 

Egy kanadai tartomány dekriminalizálja a kokaint és heroint

Torontóban szintet lépnének: gyerekeknek is engedélyeznék a legsúlyosabb kábítószereket

A kanadai CBC News beszámolója szerint a város vezetése azonban a fenti példánál is messzebb menne. A Toronto önkormányzata ugyanis azt kéri az egészségügyi minisztériumtól, hogy a városban 

korhatár- és mennyiségkorlátozás nélkül engedélyezzék többek közt a heroin, a kokain, az ecstasy, és a fentanil használatát és birtoklását.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kisgyerekkortól kezdve engedélyezett lenne a legkeményebb drogok használata. De a javaslat még itt sem áll meg, a cél, hogy az összes személyes használatra szánt kábítószert dekriminalizálják. 

A törekvés úgy tűnik kormányzati szinten is támogatásra talált. Az egészségügyi miniszter ugyanis pozitívan nyilatkozott a torontói városvezetés kezdeményezéséről. Dr. Eileen de Villa úgy fogalmazott, 

„Egészségügyi és emberi jogi problémáról beszélünk, amelyet nem büntetőjogi megközelítéssel kellene kezelni. Ezért követjük ezt az irányt.”

A szerhasználók és az érdekeiket képviselők sürgetik a javaslat elfogadását, szerintük nagyon lassan halad a folyamat. Dan Werb, a St. Michael's Kórház Drogpolitikai Központjának igazgatója elismeri, hogy a dekriminalizáció nem teszi kevésbé veszélyessé az utcai drogkínálatot, de szerinte segíthet, hogy a kábítószerfogyasztók részesüljenek az egészségügyi szolgáltatásokban, amelyek segítenek megelőzni a túladagolásban bekövetkező halálukat. 

A torontói vezetés indoklása szerint a kábítószerek saját használatra történő birtoklásáért kiszabott büntetőjogi szankciók akadályozzák az emberek hozzáférését az egészségügyi és szociális támogatások jó részéhez. Úgy vélik, hogy a drogbirtoklás büntethetősége a kábítószer-fogyasztó emberek megbélyegzéséhez és megkülönböztetéséhez is vezet.

„A büntetőjogi alapú drogpolitika ártalmai aránytalanul nagy mértékben érintik a feketéket, az őslakosokat és más marginalizált csoportokat,

súlyosbítva az egészségügyi és társadalmi egyenlőtlenségeket. A dekriminalizáció célja az egészségügyi egyenlőség növelése és a fizikai, mentális és társadalmi ártalmak csökkentése minden torontói ember számára.” – fogalmaznak a javaslat indoklásában. A szövegben arról nem ejtenek szót, hogy milyen kockázatokkal jár a drogbirtoklás engedélyezése.

Brit Columbiában januártól 18 évesen már a halálos dózis többszörösét birtokolhatja bárki egyes keménydrogokból

Korábban beszámoltunk róla, hogy Kanada egyik tartományában, Brit Columbiában tavaly a helyi drogtörvényt példátlanul lazító módosítást fogadtak el tavaly, amely januárban életbe is lépett. A törvénymódosítás eredményeképpen a tartományban 18 évesnél idősebb személyek büntetlenül használhatnak, és tarthatnak maguknál 2,5 grammot a legsúlyosabb kábítószerekből is személyes használat céljából.

Ez a törvény a alábbi drogok használatát és birtoklását dekriminalizálta: 

kokain, heroin, metamfetamin, fentanil, morfium.

A helyzet súlyosságának érzékeltetésére: ekkora mennyiség ezekből a kábítószerekből a halálos dózis többszöröse is lehet.

Mindezt egyébként kísérleti jelleggel, három éves időszakra vezették be. A döntést akkor a nagyon súlyos kanadai droghelyzettel indokolták. Az Észak-amerikai országban korábban a marihuána legalizációját követően nőtt a bűnelkövetések száma, és intenzívebb lett az illegális kereskedelem, sokan pedig más kábítószerek felé fordultak.

Brit Kolumbiában jó ideje komoly problémát jelentenek a kábítószer-túladagolások miatt bekövetkezett halálesetek és egyéb egészségkárosodások. A tartomány 2016-ban közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a droghelyzetet, amely jelentősen terheli az egészségügyi rendszert.

Az idén életbe lépett lazítást a tartomány vezetése azzal indokolta, hogy a dekriminalizáció célja a droghasználók megbélyegzését csökkenti, amely megakadályozza, hogy az emberek életmentő támogatásokhoz és szolgáltatásokhoz jussanak. A kábítószer-használat szerintük nem büntetőjogi, hanem közegészségügyi kérdés.

Pozitív példaként a Portugál szabályozást említik, ahol állításuk szerint a dekriminalizáció óta a kábítószer-használat és a túladagolás okozta halálesetek aránya az Európai Unió átlaga alatt maradt. (Azt nem említik, hogy előtte mekkora volt.) 

A Drogkutató Intézet szerint Európára is veszélyes drogliberalizációs trend tapasztalható 

Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, „Ezek a drogliberalizációs törekvések Európára nézve is nagyon komoly veszélyt jelenthetnek. Egy veszélyes trend tapasztalható, amely úgy tűnik kontinensünkön is megjelent. Elég a baloldali német kormány törekvéseire gondolni, amely 2024-re a marihuána rekreációs célú felhasználásának legalizálását célozzák.”

Ozsváth Kálmán úgy véli, amennyiben Németország a drogliberalizáció útjára lép, az egy veszélyes precedenst jelenthet Európában, amelyet követően bárki joggal tenné fel a kérdést, hogy a többi tagállam miért nem fogad el ilyen intézkedéseket. Szerinte Németország unió egyik legbefolyásosabb államaként könnyedén lobbizhatna az efféle törekvések kiterjesztéséért.

Az igazgató úgy látja, a keménydrogok dekriminalizációja beláthatatlan következményekkel járhat, veszélyes az egyénre, a családra és a teljes nemzetre nézve. „A torontói javaslat ezért épp ésszel nem magyarázható.” – teszi hozzá Ozsváth, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a elfogadják a módosítást, 

a torontói fiatalok előbb fogyaszthatnak majd „legálisan” heroint és kokaint, mint mondjuk sört, vagy bort.

Az alkoholfogyasztás ugyanis Torontóban 19 éves kor alatt tiltott.

„Erkölcsi kötelességünk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek a döntések tudományosan nem megalapozottak, felelőtlenek és veszélyt jelentenek. A legnagyobb veszélyben azok a gyerekek és tinédzserek vannak, akik korukból fakadóan bizonyos esetekben még képtelenek mérlegelni tetteik súlyát és nem ismerik fel ezen anyagok fogyasztásának reális veszélyforrásait. Magyarországon mindezt a gyermekek és a családok védelmében meg kell akadályoznunk minden efféle törekvést”  – fogalmazott a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója. 

A fiatalkori szerhasználat növelheti a skizofrénia kialakulásának esélyét - Drogkutató Intézet

A marihuána fogyasztás hatással lehet az agy fejlődésére ezekben a kritikus időszakokban, különösen az agy azon régióiban, amelyek a hangulat, a kognitív képességek és a motiváció szabályozásában vesznek részt.

 

Nyitókép: Getty Images, Thitikorn Suksao / EyeEm

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megmondják, mely rétegeknek lesz így "jobb". Szegények, tanulatlanok, nem boldogulók.
Így előbb szabadul meg tőlük a társadalom. Az a gyerek, akinek normális szüleje van, nem igazán veszélyeztetett.

Nagyon cinikusnak látszik. Egyre büszkébb vagyok a saját hazámra. Szerintem ez egy agybaj, a terjesztést kellene üldözni, de az nehéz és drága. Inkább haljon meg, aki hülye. Egy állam nem helyezkedhet erre az álláspontra, ha tiszteletet akar kivívni. Ki tudja, micsoda kreatív szavazatgyűjtési, számolási módszerek vannak Kanadában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés