Megdöbbent, hogy mennyire nem értik a nukleáris hadviselés lényegét

2023. március 29. 6:04

Robert C. Castel
Facebook
Sohasem mondjuk azt az ellenfél egyetlen lépésére sem, hogy ez csak egy szimbolikus aktus.

„Néha megdöbbent, hogy komoly nemzetbiztonsági szakemberek, kutatók és diplomaták mennyire nem értik a nukleáris hadviselés lényegét. Mivel egy totális nukleáris háború totális pusztuláshoz vezethet, ezért a nagyhatalmak közötti nukleáris megmérkőzés nem kölcsönös atomcsapások sorozatából áll, hanem pozíciószerzési és szimbolikus lepésekből a nemzetközi rendszer sakktábláján.

A nagyhatalmak között zajló nukleáris versengés, a sakknak annak a különleges formájához hasonlít, amit sans voir-nak, vakjátéknak hívnak a játék szerelmesei. A megmérkőzés – úgy a vakjáték, mint a nukleáris hadviselés terén – nem a fizikai valóságban, hanem az egymásnak feszülő elmékben zajlik.

Ennek a szellemi atomháborúnak egyetlen egy vasszabálya van. Sohasem mondjuk azt az ellenfél egyetlen lépésére sem, hogy ez csak egy szimbolikus aktus, aminek a valós világban semmi jelentősége nincs. Miért? Azért, mert minden egyes rezzenés ebben a nukleáris vakjátékban szimbolikus.

És az egyetlen módja annak, hogy ez a haláltánc örökre megmaradjon a szellemi küzdelem szintjén, az hogy a jelképeset a valósnak kijáró halálos komolysággal kezeljük. Minden olyan hetyke kijelentés, ami ezt a tabut kikezdi, egy lepéssel közelebb sodor minket egy valós atomháborúhoz, amiből nincs visszatérés.”

Nyitóképen: A valaha tesztelt legnagyobb termonukleáris bomba, a „mindössze” 50 megatonnás, szovjet gyártású „Cár”. Illusztráció. Forrás: Képernyőfotó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy is ,mondhatjuk, hogy amíg az USA és Oroszország szűk atomstratégiai stábjában játékelméleten nevelkedett askenázi szakértők ülnek, teljes felhatalmazással, nem kell félnünk. Abban már nem vagyok biztos, hogyha így haladnak a dolgok, akkor amerikában ebben a bizottságban nem jelennek meg a hisztériás fehér nők és elszánt feketék mellett a pszichésen bizonytalan transzok is... Nagy durranás lenne!

Ez addig működik, amíg a két fél bizottságaiban játékelméletre szocializált askenázik ülnek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés