Izraellel fontos párhuzamokat látok

2023. március 29. 16:45

Sebes Gábor
Facebook
Nálunk is komoly igény mutatkozik arra, hogy a kormány ne magyarázhassa meg, mit miért csinál.

„Izraellel fontos párhuzamokat látok.

»A jogtanácsos megtiltotta az igazságügyi reformot magyarázó kormányzati videókat; a tiltakozó mozgalom 30 millió dollárt költött erre a célra.«

Ezzel a címmel jelent meg március 15-én jelent meg David Israel írása a jewishpress.com oldalon arról, miért nem képes az izraeli kormánykoalíció jobban tájékoztatni a lakosságot a jogi reformról. A cikk címe magért beszél.

A három baloldali tévécsatorna és a legtöbb vezető újság által terjesztett hazugságoknak és félelemkeltésnek csak halk hangok mondanak ellent. 

Galit Distel-Atbaryan (Likud) hasbara-minisztertől éppen ezt kérte számon a Kan 11 News műsorvezetője, Ayala Hasson. Hassont nemrégiben rúgták ki a 13-as csatornától – kiváló nézettségi mutatói ellenére. A 13-as csatorna is végképp a baloldal mellett kötelezte el magát.

(A hasbara tipikus izraeli fogalom, szó szerint jelentése: magyarázat.  A hasbara-minisztérium feladata az izraeli álláspont megismertetése és magyarázata – főleg külföldön. Kicsit ellenségesebben nevezhetjük propagandának is.)

Mint kiderült, a Miniszterelnöki Hivatal jogi tanácsadója, Slomit Barnea-Fargo megtiltotta a Hasbara Minisztériumnak, hogy felvilágosító kampányt folytasson. Barnea-Fargót nem a miniszterelnök nevezte ki ki, hanem az igazságügyi rendszer oktrojálta rá. Éppen az lenne az igazságügyi reform egyik célja, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő! Barnea-Fargo arra hivatkozott, hogy tilos a kormányhivatal által finanszírozott választási propaganda. 

Distel-Atbaryan miniszter kijelentette, hogy a kampány célja az volt, hogy a vita mindkét oldalát tükrözze, és felpanaszolta, hogy a jogtanácsos megtiltja neki az igazság közlését.

»Szeretnék kampányt indítani az emberek egyesítéséért és megnyugtatásáért. Ebben a kampányban a Hasbara Minisztérium megpróbál majd hidat verni a felek között, mind a reformot ellenzők, mind a reformot támogatók között, átláthatósággal és tényszerű ismeretek nyújtásával« - folytatta a miniszter, hozzátéve, hogy »a kampány alapja a jogi reform magyarázata, a jogalkotási folyamatra való reflektálás és az azt követő változások. Meggyőződésem, hogy egy olyan kampány, amely elmagyarázza a reformot, amelynek célja a hatalmi ágak egyensúlyának megteremtése, közelebb hozza egymáshoz a szíveket és egyesíti az embereket«.”

Fotó: Wikimedia Commons/Amir Terkel


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miután Európa migránspárti lett, fordult a széljárás, és ma már nem antiszemitizmus, ha valaki Izraelt bírálja. Csak azok antiszemiták, akik Sorost bírálják, na meg azok, akikre rá akarják fogni.

Ha jól értem, itt ugyanaz történt, mint amikor Hankiss Elemér letiltotta annak a miniszterelnöki beszédnek a közvetítését, amelyik megmagyarázta volna, milyen helyzet kényszerítette a kormányt az üzemanyagár emelésére. - Arra hivatkozott, hogy az a beszéd kormánypropaganda, ezért csak akkor közvetíthető, ha a köztársasági elnök is ugyanannyi időben szót kap. Abban a helyzetben Göncz naná, hogy azt választotta, hogy ő nem akar beszédet mondani.

(A hír MAGYARÁZAT tehát Imigyen szólhat itt a Mandineren: )

Antal József miniszterelnökünk 1990.-es taxisblokád kritikus IDEJÉN LETILTOTT beszéde juthat tehát eszünkbe (?) :

https://youtu.be/QXM6pF66VVM

Jól érted!
Bármilyen röhej, de az izraelieknek nem volt SZDSZ-e, Fletója. Így nem tanulták meg azt, hogy mi a hazaárulás és hogy kit érdemes a választáson támogatni, meg nem kimenni tömegesen az utcára az ottani szadeszért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés