Antiszociális média

2023. március 28. 20:47

Hargitai Miklós
Népszava
Így válik a Tiktok, a Facebook és a többi hasonló hely olyan gettóvá, ahová betereljük/becsábítjuk a társadalom söpredékét (is).

„Üzletileg mindegyik érték, hiszen sokat kattintanak és sok kattintást (azaz sok bevételt) hoznak. És a platformok működtetői eszerint is bánnak velük, minden egyéb szemponttól függetlenül. Így válik a Tiktok, a Facebook és a többi hasonló hely társadalomlélektani szempontból olyan gettóvá, ahová betereljük/becsábítjuk a társadalom söpredékét (is), majd közéjük engedjük a gyerekeinket, és »meglátjuk, mi lesz«.

Ki tudnák szűrni a közösségi oldalak a felhasználók közül a pedofilokat (az uszítókat, a provokátorokat, a trollfarmok robotjait)? Naná, sokkal megbízhatóbban, mint egy hadseregnyi külső pszichológus és informatikus. Vagy – hogy egy még egyszerűbb példát mondjunk – el tudnák dönteni, hogy ki milyen korú a valóságban, lehetőséget teremtve az életkor szerinti, hatékony felhasználóvédelemre és tartalomkorlátozásra? Alighanem napra pontosan.

És meg fogják tenni a saját anyagi érdekeikkel szemben, amíg nincsenek kikerülhetetlenül, nagyon súlyos szankciókkal rákényszerítve?. Merthogy minden egyéb, ami ezügyben történik, a szülői hozzájárulás kikérésétől a magukat 18 év alattinak vallók éjszakai Tiktok-tilalmáig, szimpla ködszurkálás, porhintés: nem véd meg senkit senkitől, legfeljebb az egészből semmit sem értő szülőket nyugtatja meg átmenetileg.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Népszava még él?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés