Kínába igazolásuk óta először lépnek jégre rangos versenyen a Liu-fivérek

2023. március 28. 19:40
A kínai nemzeti bajnokság előtt róluk szólnak a hírek és velük van tele a kínai sajtó.

Nem sokkal a világbajnokság után – amelyről lemaradtak – a kínai nemzeti gyorskorcsolya bajnokságon mérettethetik meg magukat a tavaly év végén nemzeti színeket váltó és Ázsiába áttelepült Liu-fivérek.

A viadalt Pekingben, abban a sportcsarnokban rendezik meg, ahol tavaly februárban Liu Shaoang 500 méteren olimpiai bajnok lett, 1000-en bronzérmes – miután bátyját, a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták. Akkor még mindketten magyar színekben versenyeztek. 

A fivéreket egyébként Tiencsin város fogadta be, a hét végi kínai bajnokságon a 14 milliós lakosságú, Pekingtől alig több mint száz kilométerre fekvő metropoliszt képviselik.

A China Daily emlékeztet rá, hogy a fivérek édesapja a Tiencsin Akadémián tanult képzőművészet szakon, mielőtt az 1990-es évek közepén Magyarországra költözött. Liu Shaolin Sándor 1995-ben, Liu Shaoang pedig 1998-ban Budapesten született. Viszont a rövid pályás gyorskorcsolya alapjait Kínában sajátították el, Csang Csing Lina keze alatt, aki aztán a magyar short track sikerkovácsa lett.

Csang Csung-csüan, a tiencsini városi télisport-igazgatás igazgatója a TJTV-5 csatorna múlt szombaton sugárzott műsorában elmondta, hogy a Liu fivérek már állandó lakcímmel bejegyzett tiencsini lakosok. A China Daily pedig olyan fotót közölt róluk, amelyen a honosítási bizonyítványukkal láthatók, a kép szombaton Tiencsinben készült. Az írás a magyar sajtóhíreknek megfelelően azt közli: a testvérek azért költöztek Kínába, hogy továbbra is edzőjükkel, Csang Csing Linával készülhessenek együtt – írja a kínai lapra hivatkozva a Magyar Nemzet. 

Az eredeti cikkben az is olvasható, hogy

a Liu fivérek folyékonyan beszélik a mandarin kínai nyelvet, a kínai közösségi médiában hatalmas rajongótáboruk van, és több reklámszerződéssel is rendelkeznek, többek között a Li Ning sportruházati márkával. 

„Gyerekkorunk óta edzünk Kínában, sokat tudtunk a kínai csapatról, és jól kijövünk az olyan »veteránokkal«, mint Vu Ta-csing és Han Tien-jü. Gyakorlatilag együtt nőttünk fel, és mindannyian jó barátok vagyunk” – nyilatkozta a kínai sajtónak Liu Shaolin Sándor.

Nyitókép: Mandiner

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés