Új neveket villantanak az ellenzéki pártok, de minek

2023. március 28. 19:51
Írta: Nagy Gábor
Egy-egy százalékon a Jobbik–Konzervatívok, no meg a Párbeszéd–Zöldek.

A tavaly áprilisi választási kudarc után már a második ellenzéki párt döntött úgy: új arculattal, névvel vág neki a soron következő helyközi, európai parlamenti voksolásoknak:

A Jobbik Magyarországért Mozgalomból Jobbik – Konzervatívok lett, a Párbeszéd Magyarországból pedig Párbeszéd – A Zöldek Pártja.

(Zárójelben jegyezzük meg: az LMP úgyszintén átesett egy névváltoztatáson, a Lehet Más a Politikából LMP – Magyarország Zöld Pártja lett. Kísérteties hasonlóság.)

Visszatérve a Jobbik – Konzervatívokra, Gyöngyösi Márton pártelnök (illetve EP-képviselő) a február végi pártkongresszuson kijelentette: a „világszerte támadás alatt álló értékek képviseletét” fogják vinni, majd mindenkit a párthoz hívott, „aki elkötelezett a polgári, európai Magyarország mellett”. Kifejtette, ugyancsak, hogy sorsdöntő a Jobbik számára az európai parlamenti és az önkormányzati voksolás is.

Hasonlóképpen ambiciózus terveket szőttek Szabó Rebeka és Tordai Bence társelnökök, akik szerint a nem megfelelő kormányzás miatt folyamatos válságokkal kell szembenéznie Magyarországnak. Tordai például úgy vélekedett, hogy „a zöldpolitika ott kezdődik, ahol és amikor megértjük, hogy mit jelent a fenntarthatóság”. A társelnökök később kiemelték, zöld Európát, benne zöld Magyarországot kívánnak építeni.

A jövő „csak zöld lehet, narancssárga, kék, lila vagy barna semmiképp”, fűzték hozzá ezen a hétvégén.

Egyszázalékos támogatottság

Egyelőre azonban úgy tűnik, az arculatváltások, névváltoztatások nem hozták el a várt eredményeket. Minap jött ki az IDEA Intézet közvélemény-kutatása. Ebből az derült ki, hogy négy, 1–2 százalékpontos mikropárt jött létre az ellenzéki oldalon.

Ebből az egyik a Jobbik – Konzervatívok, a másik a Párbeszéd – Zöldek.

Az MSZP, az LMP és a fenti két mozgalom együttesen ér el akkora támogatottságot, mint mondjuk a Momentum, amely 7 százalékon áll. De ez az öt párt együtt sem bír akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan, 19 százalékkal.

Nem mellékes, úgyszintén, hogy a Gyurcsány-párt a Jobbiktól és a Párbeszédtől is elszipkázott ismert politikusokat. Utóbbitól nem is egyet, hiszen Szabó Zsolt mellett Kocsis-Cake Olivio is a DK-t választotta.

 

Fotó: Szabó Tímea Fb

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tordai családja hol volt a fürdőzés alatt?

Nem tudom, hogy ki ez a nő, de már kurvának is öreg.....

A mellette lévő buzi fiú talán még piacképes, persze nem nálam, családom van.

A Fidesz média alkalmatlan a párt támogatására, a valóság bemutatására. Fürdőruhás képeket mutogat idióta politikusokról, miközben a nemzetközi média már arról ír, hogy a német tankok küldésével a NATO közvetlenül beszállt a háborúba. Az ellen oldalon már arról írnak, hogy ismét náci csizmák, tankok dübörögnek Moszkva felé.
A Fidesz nem a béna médiájának köszönheti eddigi választási győzelmeit......Orbán nem tud időt szakítani egy ütőképes média felépítésére?

Ennek fuss neki még egyszer...értelmezési problémákra, vakhitre nem tudok gyógyírt......hülye bólogató jánosokra egyik oldalnak sincs szüksége.

A szerkesztőség tagja vagy? Így érthető.....de a selejtet minden oldalon ki kell rúgni.

Úgy emlékszem, Tordaiék sem nagyon vizezték be magukat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés