Törvényi könnyítések után: újra nő az abortuszok száma Németországban  

2023. március 27. 21:00

Írta: Szalai Laura
Míg 2021-ben a legkevesebb abortuszt regisztrálták az ezredforduló óta, tavaly ez a trend megfordult. A német kormány egyre könnyebbé tenné a terhességmegszakítást.

Csaknem 104 ezer terhességmegszakítást hajtottak végre Németországban az előző évben, ami 9,9 százalékos növekedés 2021-hez képest – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung, megjegyezve, ez tízezer nőre vetítve 62 abortuszt jelent.

A német szövetségi statisztikai hivatal hétfőn hozta nyilvánosságra a jelentését, amelyben azt írta: 2014 és 2020 között 99 ezer és 101 ezer között mozgott az éves abortuszszám az országban. Emlékeztettek arra, hogy a mostaninál magasabb csak 2012-ben volt a terhességmegszakítások száma, akkor csaknem 107 ezer esetet dokumentáltak. A legkevesebb, 94600 beavatkozást 2021-ben regisztráltak.

A lap cikkéből kiderült az is, hogy többségében (51 százalékban) vákuumos műtéti terhességmegszakítást hajtottak végre, és 35 százalék esetében abortusztablettát használtak.

Tízből hét német nő, aki abortuszon esett át, 18 és 34 év között volt, körülbelül 19 százalék pedig a 35-39 korcsoportba esett. Az érintettek 8 százaléka 40 éves vagy annál idősebb volt, és három százalék volt 18 éven alatti. Az abortuszon átesett nők 41 százalékának a beavatkozás előtt nem volt gyermeke – hívja fel a figyelmet a FAZ.

Tavaly nyáron a Bundestag nagy többséggel fogadta el az abortusz hirdetésére vonatkozó tilalom visszavonását.

A német büntető törvénykönyvből azt a paragrafust törölték, amely szerint a művi terhességmegszakítást végző orvosok ugyan tájékoztathatnak arról, hogy vállalnak ilyen beavatkozást, de részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra.

Marco Buschmann német liberális igazságügyi miniszter akkor azzal érvelt, hogy ha egy nő a terhesség megszakítása mellett dönt, akkor „gyakran” először az interneten néz körbe, ahol hivatásos orvosok nem oszthatnak meg információkat, velük szemben „minden troll és konteós” leírhat dolgokat az online térben. „Ez abszurd, elavult, és ezért ennek a helyzetnek véget kell vetnünk” – fogalmazott.

Lisa Paus családügyi miniszter tavaly üdvözölte a passzus hatályon kívül helyezését, mondván: eljött az ideje, hogy az abortusz dekriminalizációjáról meginduljon a diskurzus. A jogszabálymódosítást követően a Zöldek politikusa a Der Tagesspiegel című lapnak adott interjút, amelyben kifejtette:

az abortuszról szóló orvosi tájékoztatás büntetőjogi tiltásának eltörlését további lépéseknek kell követniük,

például az orvosképzés részévé kell tenni az abortusz orvostudományi módszereit.

Azóta a miniszter további terveiről is beszélt. Idén év elején a német sajtó arról számolt be, hogy a politikus a büntető törvénykönyv 218. paragrafusának felülvizsgálatát akarja, amely szerint az abortusz Németországban tilos, de bizonyos feltételek mellett a terhesség tizenkettedik hetéig büntetlenül marad. 

Nyitókép: John MACDOUGALL / AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, ha nem kellenek német gyerekek Németországba, akkor hajrá!!
Majd Alinak születnek a gyerekei szépen sorban, mert a muszlimoknál tilos az abortusz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés