Orbán Viktor ellenzéki pártok nélkül is tud kormányozni

2023. március 27. 12:55

Márki-Zay Péter
Index
Mindenki megálmodta, hogy egy szép új világban külügyminiszter vagy képviselő lesz. Április 3-án ezek az álmok szertefoszlottak. Interjú.

„Diktatúrában élünk?
Igen, hogyne. A kérdés az, hogy mi a diktatúra definíciója. Nem az, hogy a fekete autóval elvisznek valakit, és agyonlőnek, hanem az, hogy nincs szabad és demokratikus választás, kizárt a hatalomváltás békés módja. Ma a Fidesz propagandamédiájával, anyagi erőfölényével és szinte naponta változó jogszabályaival szemben az ellenzék teljesen reménytelen helyzetben van. Az ellenzék tizenhárom éve semmit sem tudott elérni ebben az országban.

Ha diktatúra van, és az ellenzék helyzete teljesen reménytelen, nincs ezzel ellentmondásban az, hogy közben egy új pártot indít?
Ezért mondtam korábban, hogy semmilyen hátránnyal nem jár az ellenzék számára, ha van egy új párt. Persze hogy nem jár, az sem, ha nincs. Egyetlenegy ellenzéki pártra sincs szükség egy diktatúrában. Orbán Viktor ellenzéki pártok nélkül is tökéletesen tud kormányozni, vagy csinál magának egyet, mint például a Mi Hazánkat.

De ha ezt állítja, akkor mi értelme van egy új pártnak?
Sárkány ellen sárkányfű: diktatúra ellen az egyetlen megoldás az ellenzéki kerekasztal, a bojkott, a szervezett obstrukció, a passzív ellenállás. Annyi esélyünk van, hogy Orbán önkénye ellen védekezhetünk a nyilvánosság erejével. Persze elég vastag bőr nőtt mostanra a kormánypárti politikusok arcán, sajnos a nyilvánosság is egyre kevésbé hat. Ha kiderülne, hogy a fél országot ellopták, az sem rengetné meg Orbán Viktor hatalmát. Ezt tudjuk, mert ez már megtörtént.

A hódmezővásárhelyi évértékelőjén a leendő pártjáról kijelentette, hogy »jelenleg nincs a magyar palettán ilyen párt«. Milyen akkor az az ilyen?
Öt pontot soroltam fel: a rendszer ellenzéke vagyunk, önzetlenül kiállunk az üldözöttek mellett, mi nem a Fidesz pénzén élünk, egy kultúraváltáson dolgozunk, és az Európai Néppárthoz szeretnénk csatlakozni.

Ezek nem ismeretlen célok az egyes parlamenti ellenzéki pártoknak sem.
Melyiknek?

A Jobbik – Konzervatívok is csatlakozna az Európai Néppárthoz, a Demokratikus Koalíció szintén a rendszerrel szemben határozza meg magát.
Aki bent van a parlamentben, ezt azért nehezen mondhatja el magáról.”

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés