Még a kormányzati akarat sem tud vérbe fojtani bennünket – üzente Pintér Béla

2023. március 27. 18:13
A rendező szerint egy párhuzamos színművészeti egyetemet kellene indítani.

Az Index számolt be arról, hogy válságtanácskozást tartott március elején a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ). A tanácskozás után közleményben tiltakoztak a kulturális területet érintő elvonások miatt, a színházi világnap alkalmából pedig panelbeszélgetéseket rendeztek a Jurányi Inkubátorházban a kialakult helyzetről. Úgy vélik, az, hogy idén 35 milliárd forinttal kevesebb jut kultúrára és innovációra – írta a lap.

A kulturális taopénzek 2018-as megszüntetése után az energiaválság, az infláció, a kata megszüntetése, most pedig a kulturális területet érintő újabb elvonások nehezítik a független alkotók helyzetét – ismertették.

A színházi világnap alkalmából megrendezett panelbeszélgetéseken a Jurányi Inkubátorházban Gáspár Máté kulturális menedzser elmondta, hogy csak online tudták összehozni a beszélgetést Bodó Viktorral, Mundruczó Kornéllal, Pintér Bélával és Schilling Árpáddal, ugyanis mindannyian más országban tartózkodnak.

Schilling Árpád, a Krétakör Színház alapítója a beszélgetésen elmondta

„nem híve az »itt élned, halnod kell« narratívának”,

szerinte az emberek ott élik ki a kreativitásukat, ahol tudják. Azt pedig már sokszor elmondták, hogy „a helyzet szomorú, hogy a körülmények teljesen ellehetetlenítik a szabad versenyt és az érvényesülést a kultúra területén” – idézte a rendezőt az Index.

Párhuzamos színművészeti egyetemet kellene indítani 

Mint ismert, Pintér Béla az említett rendezők közül az egyetlen, aki továbbra is kizárólag Magyarországon dolgozik, – de mint fogalmazott – „végtelenül elszomorítja, hogy nagyszerű kortársai arra kényszerülnek, hogy külföldön dolgozzanak”. Mint mondta, az újpesti UP Rendezvénytéren mennek az előadásai, és a jegyeladásból élnek. „Bennünket nem tudnának megszüntetni azzal, hogy végleg megvonják a támogatást” – mondta.

„Az állhatatosság meghozta a gyümölcsét, és talán

még a kormányzati akarat sem tud vérbe fojtani bennünket.

Bár ez is megtörténhet, ha Újpesten fideszes lesz a vezetés ”

– mondta. Pintér Béla szerint egy párhuzamos színművészeti egyetemet kellene indítani azoknak, „akik nem feltétlenül azoktól és úgy akarnának tanulni, akik most tanítanak”.

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát a rendező kötelességének tartja, hogy fiatalokkal foglalkozzon – ismertette az elhangzottakat az Index.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

***

Helyes irány a kultúrpolitikai szándék, ami az új SZFE-n keresztül megvalósult - államtitkár a Mandinernek

 

 

 

 

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pintér Béla akkor is egy ócska trógerbe oltott bozótharcos, ha itt már a Bajnok előadás hírére a Katonában lehet, h. kevesen emlékeznek.

Egy háromgyermekes, ismert család felbomlásának tragédiájából zenés színházat csinálni, alapos torzításokkal akkor is szemétség, és nem kultúra, ha volt rá kereslet. Örüljön, h. Újpesten tér nyílt számára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés