Megszerette Orbán a személyi kultuszt, honlapján címer és zászló helyett V betű virít

2023. március 26. 18:20

Hamvay Péter
HVG
A hívei által vallásos rajongással körülvett „mi fiunkból”, „a nemzet atyja” lett.

„A mesehősök és a celebek kultuszának mintájára alakult ki Orbán Viktor nimbusza. A hívei által vallásos rajongással körülvett »mi fiunkból« az elmúlt évtizedben »a nemzet atyja«, majd a háború kitörése óta az ország védelmezője lett. Rendszerének legitimitása a személyéből fakad, spontán alakult kultuszát ezért már felülről is építik.

A sas leszállt – ennyit írt ki a miniszterelnöki stáb a fotóra, amelyen Orbán Viktor a párizsi repülőtéren néz elszántan a jövőbe. A francia elnökkel folytatott tárgyalásairól azonban a képeken túl nem árult el részleteket, nem tartott sajtótájékoztatót, nem adott interjút. Másnap a kormányfő egy Orbán-pizzával pózolt az irodájában (a bemutatott méretben 10 ezer forintnál is drágább), amelyet egy kiskőrösi étterem nevezett el a tiszteletére.

Később kikerült egy fotósorozat, amely a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását mutatta, ezeken véletlenül a kitüntetettek arca rendre árnyékban volt – egyébként sem látta okát a kommunikációs stáb, hogy kiírja, kivel is fog éppen kezet a miniszterelnök. A közösségi média sajátja, hogy mindenkit elhomályosítóan tolják előre Orbán személyét, vagy a szemünk előtt lép szintet a propaganda, és épít türk tudathoz illő vezetőt a Fidesz elnökéből?

»Az a lényeg, hogy Orbán Viktor megmondja, hogy na, erre fogunk menni. Az mindegy, hogy az nem jó irány. Ha elhisszük, akkor jó irány« – ennél a Nagy Feró-idézetnél – amit az énekes a miniszterelnök idei évértékelője előtt mondott – kevés dolog mutatja jobban az Orbán Viktor személye köré épült kultusz működését. Mint Apor Balázs történésszel készült (itt, a hvg360-on hamarosan megjelenő) interjúnkból kiderül, a személyi kultusz egyik ismérve a vezér csalhatatlanságába vetett irracionális hit. Ezért ábrázolták Sztálint és Rákosit is gyakran a bölcs tanító vagy édesapa képében, aki a nála éretlenebb, tudatlanabb népet a helyes útra vezeti. Hívei ezért is bíznak meg benne vakon, ezért nem lehet bírálni, csak bízni látnoki képességeiben.”

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

V = victory
Egyértelmű, nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés