Kína le akar minket előzni – aggódnak Amerikában a TikTok-vezér meghallgatása után

2023. március 25. 19:56

Egyre nő azoknak az aránya, akik teljesen betiltanák a tengerentúlon a kínai közösségi oldalt.

2023. március 25. 19:56
null

Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját. A képviselők egyebek között a kínai kormánnyal fenntartott kapcsolatokról, az adatvédelemről és a gyerekek mentális egészségére káros videók kezeléséről faggatták a vezérigazgatót.

Shou Zi Chew ötórás vallomása nem oszlatta el a törvényhozók aggodalmait a TikTok kínai székhelyű anyavállalatával, a ByteDance-szel kapcsolatban, inkább új lendületet adott a felület betiltására vonatkozó követeléseknek.

Chew tagadta, hogy a platform adatokat oszt meg vagy kapcsolatban áll a Kínai Kommunista Párttal, és leszögezte:

mindent megtesznek a 150 millió amerikai felhasználó biztonsága érdekében.

A vállalatvezető elmondta: a TikTok több mint 1,5 milliárd dollárt fordított az adatbiztonságra, hogy elkerüljék az amerikai felhasználók adatainak illetéktelen kezekbe kerülését.

– szögezte le.

A gyermekek mentális egészségére káros befolyással bíró tartalmakról Chew azt mondta: összetett kérdésről van szó, amely nem kizárólag a TikTokot érinti. A platform sorsa tovább fokozta a feszültséget Washington és Peking között. A kínai külügyminisztérium pénteken visszautasította a vádakat, amelyek szerint a pekingi kormány személyes adatok kiadására kényszeríti a magánvállalatokat.

Egy külügyi szóvivő nyomatékosította: sem cégeket, sem egyéneket nem kényszerítettek arra, hogy adatot vagy hírszerzési információt adjanak át más országokról, és ez a jövőben sem fog változni. Hozzátette: Washington semmiféle bizonyítékot nem szolgáltatott arra nézve, hogy a TikTok veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, helyette vádaskodik, és jogtalan nyomást gyakorolt a vállalatra. A szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben a piacgazdaság és a szabad verseny alapelveit.

Egyre közelebb a tiltás? 

A kongresszus több republikánus tagja a Breitbart Newsnak úgy fogalmazott, hogy Chew meghallgatása után még biztosabbak abban, hogy a közösségi platformot az egész ország területén be kell tiltani, mert veszélyt hordoz magában. 

– mondta Buddy Carter, aki szerint a TikTok vezetője kitért a kérdések elől és nem adta adott konkrét és megnyugtató válaszokat. Bob Latta republikánus politikus is hasonló véleményen van, sürgette a TikTokkal szembeni tilalom bevezetését. 

Az ügy érdekessége, hogy a demokrata politikusok is hasonló vehemenciával érveltek a közösségi oldallal szemben. A Breitbart megjegyzi, hogy a Demokrata Párt azért van nehéz helyzetben, mert a szavazóbázisukat rendkívül megosztja a kérdés. Nagy részük Z-generációs TikTok-felhasználóból áll, ugyanakkor van egy erős csoport is a Demokratákon belül is, akik betiltanák a közösségi oldalt. 

Kevin McCarthy házelnök újságíróknak azt mondta, hogy a meghallgatást aggasztónak tartja, nem tudta Chew garantálni, hogy a pekingi vezetés nem fér hozzá a felhasználók adataihoz.

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. március 26. 13:07
Szívás, hülyék. A sárgák simán lenyomják a Cukorhegyit, hehehe. Ilyenkor persze lesz rögtön demokratikus betiltás, ahogy az kell...
BillyTheKid
2023. március 26. 10:32
Hát igen... Gyakran felhozzák Orbán pálfordulását, hogy nna, bezzeg a 90-es években a 2000-es évek elején még liberális volt, micsoda köpönyegforgatás ez már... Nekünk 90-ben fingunk nem volt a kapitalista versenyről, minden oltós dumát készpénznek véve elhittünk. Szabad verseny, teljesítmény alapon mérünk mindent, légy a legjobb, szabad kereskedelem, stb, stb. Aztán kiderült, hogy ezt a szabad versenyt csak akkor, és azok hirdetik, akiknek behozhatatlan előnyük van, 100-200 éve halmozzák a tőkét, a tudást, így már elég álságos volt "szabad" versenyre hivatkozni. Mostanra meg az is kiderült, hogy aki esetleg mégis megugorja a fenti hátrányokat, és mégis piacképes termékei lesznek, akkor mondvacsinált hülyeségekkel letiltják, megszankciózzák. Nem csoda ha Orbán - és vele a magyar társadalom többsége - kiszeretett ebből a farizeus, szararc, rabló nyugatból.
monuskaroly
2023. március 26. 09:50
Amerikaiak maradjanak amerikai földön, tárolják az adatokat (sajátjaikat) amerikai földön, próbálják a saját szarukat ott feldolgozni, amerikai földön!!!!!!!!!
Odone Ricci
2023. március 26. 09:46
Megy a kereskedelmi háború a Nagyhatalmak között. Európa pedig az áldozati bárány birka vezetőkkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik