Kína le akar minket előzni – aggódnak Amerikában a TikTok-vezér meghallgatása után

2023. március 25. 19:56
Egyre nő azoknak az aránya, akik teljesen betiltanák a tengerentúlon a kínai közösségi oldalt.

Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját. A képviselők egyebek között a kínai kormánnyal fenntartott kapcsolatokról, az adatvédelemről és a gyerekek mentális egészségére káros videók kezeléséről faggatták a vezérigazgatót.

Shou Zi Chew ötórás vallomása nem oszlatta el a törvényhozók aggodalmait a TikTok kínai székhelyű anyavállalatával, a ByteDance-szel kapcsolatban, inkább új lendületet adott a felület betiltására vonatkozó követeléseknek.

Chew tagadta, hogy a platform adatokat oszt meg vagy kapcsolatban áll a Kínai Kommunista Párttal, és leszögezte:

mindent megtesznek a 150 millió amerikai felhasználó biztonsága érdekében.

A vállalatvezető elmondta: a TikTok több mint 1,5 milliárd dollárt fordított az adatbiztonságra, hogy elkerüljék az amerikai felhasználók adatainak illetéktelen kezekbe kerülését.

A lényeg a következő: az amerikai adatokat amerikai földön, egy amerikai vállalat segítségével és amerikai személyzet felügyelete mellett tároljuk”

– szögezte le.

A gyermekek mentális egészségére káros befolyással bíró tartalmakról Chew azt mondta: összetett kérdésről van szó, amely nem kizárólag a TikTokot érinti. A platform sorsa tovább fokozta a feszültséget Washington és Peking között. A kínai külügyminisztérium pénteken visszautasította a vádakat, amelyek szerint a pekingi kormány személyes adatok kiadására kényszeríti a magánvállalatokat.

Egy külügyi szóvivő nyomatékosította: sem cégeket, sem egyéneket nem kényszerítettek arra, hogy adatot vagy hírszerzési információt adjanak át más országokról, és ez a jövőben sem fog változni. Hozzátette: Washington semmiféle bizonyítékot nem szolgáltatott arra nézve, hogy a TikTok veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, helyette vádaskodik, és jogtalan nyomást gyakorolt a vállalatra. A szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben a piacgazdaság és a szabad verseny alapelveit.

Egyre közelebb a tiltás? 

A kongresszus több republikánus tagja a Breitbart Newsnak úgy fogalmazott, hogy Chew meghallgatása után még biztosabbak abban, hogy a közösségi platformot az egész ország területén be kell tiltani, mert veszélyt hordoz magában. 

Egy nagy-nagy problémával állunk szemben”

– mondta Buddy Carter, aki szerint a TikTok vezetője kitért a kérdések elől és nem adta adott konkrét és megnyugtató válaszokat. Bob Latta republikánus politikus is hasonló véleményen van, sürgette a TikTokkal szembeni tilalom bevezetését. 

Az ügy érdekessége, hogy a demokrata politikusok is hasonló vehemenciával érveltek a közösségi oldallal szemben. A Breitbart megjegyzi, hogy a Demokrata Párt azért van nehéz helyzetben, mert a szavazóbázisukat rendkívül megosztja a kérdés. Nagy részük Z-generációs TikTok-felhasználóból áll, ugyanakkor van egy erős csoport is a Demokratákon belül is, akik betiltanák a közösségi oldalt. 

Kevin McCarthy házelnök újságíróknak azt mondta, hogy a meghallgatást aggasztónak tartja, nem tudta Chew garantálni, hogy a pekingi vezetés nem fér hozzá a felhasználók adataihoz.

Teljesen betilthatják a TikTokot Amerikában

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés