Hosszú és igen forró nyár előtt állunk

2023. március 24. 9:20

Robert C. Castel
Facebook
Sokszor nem látjuk a fától az erdőt, érdemes összefoglalni néhány mondatban Ukrajna stratégiai dilemmáját.

„Mivel sokszor nem látjuk a fától az erdőt, talán érdemes összefoglalni néhány mondatban Ukrajna stratégiai dilemmáját.

Helyzetértékelés:

1. Emberanyag: a mennyiség még egy ideig megvan, de a minőség igen gyorsan hanyatlik.

2. Haditechnika: a mennyiség sohasem lesz elégséges, a minőségi különbség pedig elenyésző.

Következtetések:

1. Egy lassan mozgó tűzérségi anyagháború elhúzható, de hosszu távon tarthatatlan, úgy az emberanyag, mint a haditechnika szempontjából.

2. Egy gyorsan mozgó, összfegyvernemi harcforma megkerülné ezt a problémát, de egy stratégiai szintű áttöréshez kétséges, hogy megvan-e a minőségi emberanyag és a minőségi haditechnika.

Stratégiai dilemma:

Mindent feltenni egy lapra vagy megpróbálni időt, és ezzel életet nyerni?

A döntést nem lehet túl sokáig halogatni, mert az orosz nyomást egyre inkább az ellentámadásra félretett stratégiai tartalékból lehet csak ellensúlyozni. Ha túl sokáig halogatják a döntést, a dilemma kényszerpályává válik.

Hogy mi lenne a kevésbbé rossz döntés?

Nem tudom.

Akár így, akár úgy ami előttünk áll az egy hosszú és igen forró nyár.”

***

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol az ukrán eredmény? Azon kívül, hogy ürügy van az ott élő magyarok megöletésére.

Hát, ha neked az győzelem, hogy az amerikaiak tartották Kabult és pár bázist, és ki se merték onnan dugni az orrukat, akkor igen, győztek.

Castel ezt írta az ellentámadás lehetséges kimeneteléről:
https://neokohn.hu/2023/03/18/..
Összefoglalva: az ukránok egyetlen dobásuk van, ha azt elbukják, ott fognak állni hadsereg és fegyverek nélkül, és számukra csak az elfogadható, ha totális győzelmet aratnak, egész Ukrajnából kiszorítják az oroszokat. (igen, a Krímből is)
Oroszoknak elég annyi, ha meg tudják állítani a támadást. Bárhol.
Az USA Oroszországot akarja kivéreztetni, Oroszország pedig Ukrajnát.
És ott van a háttérben Kína, amelyik szinte biztos, hogy az amerikai meggyengülésre spekulál.
Én még mindig azt mondom, hogy az USA nagyon rosszul mérte fel a lehetőségeket, és itt visszamehetünk egészen Nuland ötmilliárd dollárjáig és a "fuck EU" mondatáig.

Tegyük fel, hogy már tavaly novemberben ezt mondta az amerikai tábornok, és Ukrajnából nem jött felszólítás a helyesbítésre.
A frissen sorozottak és kiképzettek harcértéke jóval kisebb a tűzkeresztségen már átesettekénél.

És mennyivel olcsóbban megúszhatta volna mindkét fél, ha már tavaly februárig meg tudtak volna állapodni ebben.
És az ukránok jártak sokkal rosszabbul, elmenekült, valószínűleg véglegesen, legalább tízmillió emberük, a gazdaság a padlón, a demográfiával együtt. Innen nagyon nehéz lesz talpraállni.

„Még egy ilyen győzelem, és egyetlen katonám se marad!"

Nem értetted. Ezt Pürrosz mondta, a legendás győzelme után.
Az amerikaiak ugyanabban a csapdába estek Afganisztánban, mint az oroszok, szemtől-szembe tudtak győzni a szandálosok ellen, viszont a területet nem tudták ellenőrzésük alatt tartani. Úgyhogy ha kijöttek a barlangból, vagy lejöttek a hegyről, és lecsaptak valahol, akkor nem tudtak utánuk menni.
Oroszok tudtommal megpróbálkoztak még azzal, hogy a mudzsáhid falvakban betömik a kutakat, hogy elnéptelenedjen a falu, de az se volt túl sikeres. Az egyetlen, ami működhetett volna, az az, amit a kínaiak csináltak Tibetben: férfiakat összeszedni és elvinni az ország túlsó végére, helyette hozni kínaiakat és ott letelepíteni őket, így a barlangban/hegytetőn lakók nem kapnának utánpótlást, és a legközelebbi falu is tele lenne felfegyverzett és ellenséges emberekkel. Nem túl humánus, persze, de a háború sosem arról szólt.
Más kérdés, hogy minek kellett volna Amerikának egy saját Afganisztán, viszont akkor nem kellett volna húsz évig önteni a vizet a lyukas vödörbe.

Az IMF most ad pénzt, amíg tart a háború, nyilvánvalóan azért, hogy ne omoljon össze a hátország. Szerinted, ha az USA leírja veszteségként Ukrajnát, akkor mit fognak kapni az IMF-től?

Az orosz hadsereg eleve nagyobb volt, náluk ugyanakkora veszteségnél sokkal több rutinos katona marad arányaiban.
És ugye az oroszok már a háború elején is kihívásokkal küszködtek, szóval náluk sokkal inkább az irányítás fejlődése az, ami elképzelhető.
Nem, akkor átállnak a hadigazdálkodásra. Ami nagyon nem jó a lakosságnak, de az amerikai propaganda pont rájátszik arra, hogy az orosz lakosság elhiggye és elfogadja, itt az ő túlélésük a tét. Ahogy a második világháborúban is elfogadta mondjuk a német és az angol lakosság.
_Ha_ az orosz államnak lélegeztetőgépre lenne szüksége, akkor szerinted a háttérben Kína nem segítene? Mármint az a Kína, amelyikkel szemben az USA egyértelművé tette, hogy ők lesznek a következők?

Persze, nem lehet átmosni harmadik országokon. Szerinted Észak-Korea is csak a saját készletéből küldött?
Amerika sem akar egy direkt gazdasági háborút Kínával, amíg nem képes az önellátására, és attól nagyon messze van. Kellett nekik kiszervezni a termelést.
Az meg már nagyon régen nem igaz, hogy Kína összeesik az export nélkül. Az export aránya a GPD-ben 20% alatti.
Persze, a gyárakat meg a kínaiak szétszerelik és átviszik Indiába, ingyen és bérmentve, és pántlikán mellékötik a szaktudást is, így gondolod?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés