Meloniék figyelmeztetik az Uniót: több százezren indulhatnak el Tunéziából Európába

2023. március 24. 12:50
Az olasz kormány „tunéziai robbanásról” beszél, s szerintük ha nem változik a helyzet, forró nyárra számíthat kontinensünk.

Robbanás előtt áll Tunézia, ahonnan több százezren indulhatnak el Nicola Molteni olasz belügyi államtitkár pénteki nyilatkozata szerint, aki megerősítette Giorgia Meloni kormányfőnek az EU-csúcson tett kijelentéseit arról, hogy a migrációs áramlás erősödése miatt forró nyár előtt áll Európa.

Nicola Molteni kijelentette, hogy a súlyos politika és gazdasági válsághelyzetbe került Tunézia az összeomlás szélén áll. A belügyi államtitkár a Radio24 adón úgy nyilatkozott, az Európai Uniónak minél előbb anyagi segítséget kell nyújtania az észak-afrikai országnak:

kölcsön nélkül Tunézia összeomlik, és robbanásszerű, több százezres migrációs áramlat indul el,

az ország stabilizálása nemcsak Olaszország, hanem Európa érdekeit szolgálja”.

Tunézia azonnali segítését sürgette Antonio Tajani külügyminiszter is a RAI közmédia csatornáin, hangoztatva, hogy ha Líbia mellett Tunézia irányából is „megnyílnak a migráció csapjai”, tömeges indulásokkal kell számolni. Megjegyezte, hogy titkosszolgálati információk szerint már megnövekedett migrációs nyomás tapasztalható a Líbia és Tunézia közötti határtérségben. 

Antonio Tajani javasolta, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap azonnali háromszázmillió eurós támogatásban részesítse Tunéziát, majd további kétszer ekkora összeggel az országban szükséges reformok megvalósítására. Aggodalmát fejezte ki a tunéziai helyzet miatt Giorgia Meloni kormányfő az uniós vezetők Brüsszelben zajló csúcstalálkozóján. A tájékoztatás szerint Meloni a csúcs csütörtök esti találkozóin emlékeztette a tagállamok vezetőit, hogy az év eleje óta az olaszországi partokra háromszor annyian érkeztek, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában.

Ha ez a trend folytatódik, forró nyár várható ellenőrizhetetlen helyzettel

– mondta Giorgia Meloni, aki 900 ezer ember érkezéséről beszélt az afrikai partok irányából. A kormányfő hangsúlyozta, hogy gyors és eredményes fellépés szükséges a Földközi-tengeri emberkereskedő szervezetekkel szemben, mielőtt teljes ellenőrzés alá vennék a földközi-tengeri migrációs útvonalakat.

Majdnem kétórás, négyszemközti megbeszélést tartott Giorgia Meloni Emmanuel Macron francia elnökkel egy brüsszeli szállodában csütörtök éjszaka, melyen többek között a migráció témáját is érintették.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Markolják a szügyig eladósodott olaszok t.két a globalisták. Amelyik ország kifelé eladósodik, az nem a maga ura többé. Hamarosan a jobboldali olasz kormány fogja követelni a kvótákat és majd pampognak Orbánra, amiért ellenáll.

Tudjuk az Afrikában szolgáló ausztrál katonáktól: az olasz tank olyan, amelynek egy sebessége van előre és kilenc hátra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés