Németországban megszűnt a demokrácia. Már megint!

2023. március 21. 16:37

Paranoid Android
PestiSrácok.hu
Választási törvényt fogadnak el feles többséggel, amely célzottan teszi lehetetlenné az ellenzék választási győzelmét.

„Képzelje el a kedves olvasó, hogy Magyarországon olyan választási törvényt fogadnak el feles többséggel, amely célzottan teszi lehetetlenné az ellenzék választási győzelmét, akkor is, ha az több szavazatot szerez, mint a Fidesz-KDNP, de nem szerzi meg, ráadásul területileg megfelelő leosztásban, a szavazatok abszolút többségét.

Ebben a rendszerben megszűnne a közös lista lehetősége és megszűnne a közös jelölt állítás lehetősége az egyéni kerületekben. A pártok csak külön indulhatnának. Ha pedig egy egyéni kerületben győztes jelölt pártja nem szerezné meg az öt százalékot országosan, akkor az egyéni győztes sem kapná meg a mandátumát. Meg ilyesmik.

Például előfordulhatna, hogy hiába nyer meg minden kerületet Budapesten az ellenzék (egy koordinált indulás esetén), csak a DK és a Momentum jelöltjei kapják meg az egyéni mandátumot, az LMP, Párbeszéd, Jobbik jelöltjei nem, mert a pártjaik nem érték el az öt százalékot országosan. Ja, és a német analógia alapján, ha egy megyében nem éri el az öt százalékot egy párt, akkor azok a szavazatok elvesznek, nem tornásszák országosan öt százalék fölé a pártot országosan, ha csak azokon a szavazatokon múlna.

Ezt a fenti bulit a helyi sajátságoknak megfelelően a német szocik, a zöldek és a helyi liberálisok együtt megcsinálták. DEMOKRÁCIA!”

Nyitókép forrása: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

7-es cikkely mikor lesz? Akkor, amikor Franciaországnak?

Támogatom!
De mi jogállamhoz méltó módon, 2/3-dal csináljuk meg. :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés