Engedélyezte az UEFA a Nagy-Magyarország-jelkép használatát

2023. március 21. 16:20
Elismerték, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jóváhagyta a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) azt a kérését, hogy a „történelmi Magyarország-jelképet” ne kezelje politikai indíttatású szimbólumként, tehát a jelkép megjelenhet a magyar válogatott mérkőzésein (is) – olvasható a hazai szövetség közleményében.

A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik.

„Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzése”

– idézte a döntés szövegét az MLSZ.

Csányi Sándor: Próbáljuk elfogadtatni a Nagy-Magyarország jelképet az UEFA-val

 

Az UEFA és a FARE is feltételeket szabott

Tudatták, hogy az elmúlt napokban mind az UEFA, mind pedig a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez.

„A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek. Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja az alábbi feltételek betartása mellett:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.”

A szurkolók tartózkodjanak a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától

Az MLSZ arra is kitért, hogy „A szurkolóinknak ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak.

Az MLSZ a fentieken túl is

minden szurkolót arra kér, hogy tartózkodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formájától.

A gyűlölet nem pálya!” – olvasható a közleményben. 

Nyitókép: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szivárványos zászlót és karszalagot, valamint a térdelést tiltsák ki, mert azok politikai üzenetet hordoznak.

Megdöbbentő! Mi folyik itt?

Holnap jönnek az iratokkal, miszerint Putyin ürgebőrbe öltözött búvárokkal vesztegette meg az UEFA-t.

Hoppá, akkor ez rágalmazás volt. Most jönnek a tízmilliós perek.

Az UEFA által rendezett mérkőzéseken mindenütt kint van a PEACE felirat -oroszul is. Ergo az UEFA nyilvánvalóan putyinista szervezet.

A szivárvány és a térdelés miatt milyennek tartod az UEFA -t?

Minket piszkálnak saját hatáskörünkben meghozott törvények miatt, mi viszont nem léphetünk fel a magyar kisebbség jogai miatt. Az EU és NATO maguk söprik félre az általuk állandóan szajkózott jogállamiságot, maguk lépnek át saját szabályaik felett. Maguk söprik félre egy, jelen esetben politikailag kisebbségben lévő tagország paragrafusokban rögzített jogait, miközben nagyon oda vannak mindenféle, maguk választotta, maguk által konstruált kisebbségért.

Ti pedig boldogan tapsikoltok, miközben fel sem fogjátok, hogy miről van szó. Egy szervezet egy szervezeten kívüli tag kedvéért felfüggeszti saját szabályát és ezzel egyik tagjának szerződésben rögzített jogát. Még egyszer: így fest a nyugaton egyre inkább foszladozó jogállam.

Ironizáltam. Örülök a hírnek. R!emélem az árpádsávos zászló is hasonló elbírálás alá kerül, ugyanis nyilaskereszt nélkül annak sincs náci tartalma - ugyanúgy, ahogyan a német himnusz Haydn által írott dallama sem náci szimbólum.

Miről döntöttek nélkülünk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés