A mindenható háttérhatalomban való hit implicite tagadja a a keresztény Istent is

2023. március 20. 9:31

Martin Ethelwolf
Facebook
Ez a fajta pogány hiedelemvilág látszik a Hun Népköztársaság igazi vallásává válni.

„Az a típusú összeesküvéselmélet, mely szerint egy láthatatlan háttérhatalom alakítja a történelmet, és már évszázadok óta emel fel és buktat meg egész birodalmakat, voltaképp az ókori politeizmus deszakralizált, egyszerűsített (korcsosult) származéka, egyfajta kriptopoliteizmus, ahol a mindenható pénz mindenható urai amolyan gonosz istenekként alakítják a világot.

Bár az egykori istenek is mohók, kapzsik, lelkiismeretlenek, akik játszottak uralkodókkal, országokkal, népekkel, manipuláltak mindenkit, ott álltak minden jelentős esemény mögött, és dukált nekik a mindenféle áldozat. Az ókori ember így magyarázta a megmagyarázhatatlant: mindent antropomorfizált, és mindent emberi (isteni) szándékoknak és vágyaknak tulajdonított, mert absztrakt folyamatokat kétségtelenül nehezebb értelmezni, és ahhoz kell egy jelentős technológiai és intellektuális fejlődés is.

A mindenható háttérhatalomban való hit implicite tagadja a a keresztény Istent is, hiszen elvileg ő lenne a történelem ura, nem a Mammon és Moloch istenei, vagyis ez a hiedelem nem szimplán premodern, hanem kereszténység előtti tudatot reprezentál.

Ez a fajta pogány hiedelemvilág látszik a Hun Népköztársaság igazi vallásává válni.

És ez csodálatos!”

Nyitókép: Shutterstock

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A mindenható háttérhatalomban való hit implicite tagadja a a keresztény Istent is"

Miért tagadná? Az Isten nem mondta, hogy nem lehet konspirálni. Sőt azt mondta, hogy az embernek szabad akarata van, akár konspirálásra is. Ezt a földi hatalmaknak kell tiltani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés