Két oldalról támadják Macront: már hétfőn megbukhat a francia kormány

2023. március 19. 18:30
Az ellenzék két irányból is bizalmatlansági indítványt nyújtott be Macron ellen.

Az Emmanuel Macron elnök által parlamenti szavazás nélkül kihirdetett nyugdíjreform miatt döntenek a honatyák a kormány sorsáról, írta meg a Világgazdaság vasárnap.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, folytatódtak Franciaországban a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások, Párizsban a rohamrendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget; a demonstrálók közül többen kukákat gyújtottak fel.

„XVI. Lajost is lefejeztük, Macronnal is megtehetjük!" - durvulnak a tüntetések Franciaországban (Videó)

Úgy tudni, a parlamentben Macron ellenzéke két irányból is bizalmatlansági indítványt nyújtott be a köztársasági elnök ellen. A tét óriási, hiszen a jogszabályok értelmében az indítvány győzelme esetén leváltható az elnök és megvonható a hatalom a kormány kezéből.

A lap közölte, hogy a bizalmatlansági indítványok egyértelműen kifejezik a francia parlamentben létrejött éles ellentéteket – még úgy is, hogy szinte biztos, hogy elbuknak.

Macron pártja ugyanis tavaly elvesztette abszolút többségét a parlament alsóházában,

ennek ellenére a kormánybuktatáshoz szükséges sokpárti összefogás minden bizonnyal nem jön létre. Példának okáért a konzervatív Les Republicains párt már jelezte, hogy nem szavazza meg az indítványt.

Eközben az utcákon sem csitulnak az indulatok, egy nizzai politikus irodáját vandálok megrongálták és további zavargásokkal fenyegető falfirkákat hagytak a helyiségben.

A lap közölte, hogy a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire szerint sem kerül sor a kormány megbuktatására,

de „az igazság pillanata ettől függetlenül elérkezik”.

Véleménye szerint a nyugdíjreform miatt nem éri meg megbuktatni a kormányt, kiemelte: mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a döntéséért.

A Le Journal du Dimanche hetilapban közzétett felmérés szerint a nyugdíjreform ellen két hónapja tartó

tömegdemonstrációk alatt Emmanuel Macron népszerűségi mutatója 28 százalékra csökkent.

Utoljára 2019-ben, a kormányellenes sárgamellényes mozgalom tüntetései idején volt ennyire alacsony az államfő tetszési mutatója.

A kormány álláspontja

Miközben a hétvégén is folytatódtak szerte az országban a nyugdíjreform elleni spontán utcai tiltakozások, a kormánytagok továbbra is kiálltak a törvénytervezet elfogadásának szükségessége mellett, amelynek értelmében a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelkedne.

„A kormány elsődleges célja ezzel a reformmal a nyugdíjrendszerünk megőrzése, amihez ragaszkodunk” – mondta Olivier Dussopt munkaügyi miniszter a Le Journal du Dimanche című hetilapban vasárnap megjelent interjúban.

(MTI)

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

 

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sokan leragadnak az utcai képeknél, mások elgondolkodnak azon, hogy kinek áll érdekében a német után, a francia politikai elitet is megakadályozni egyfajta, még ha korlátozott, de azért a nemzeti érdekeket az idegen fölé helyező politikai-gazdasági-energetikai irányvonal érvényesítésében.
Az intézkedést száraz közgazdasági tények indokolják, ebbe a cipőbe egyre több elöregedő uniós tagállam fog belelépni.
Érdekes lenne tudni, hogy kik finanszírozzák, politikailag ösztönzik a legitim francia kormány elleni megmozdulásokat, a média támogatást. Macron közel sem jelent akkora veszélyt az amerikai politikai-gazdasági-katonai expanzióra - bocsánat, a demokráciák helyreállítására irányuló béketörekvésekre -, mint egykoron De Gaulle, az utolsó igazi francia államférfi. De már ez a szűk keresztmetszetű francia érdekérvényesítés, a "demokratikus" kórusból történő időnkénti "kibeszélés", a francia önállóság, szuverenitás felvillantása is kiváltja az Európát maga alá gyűrő érdekcsoportok rosszallását.

1521. augusztus 13-án elesik Tenochtitlan , az azték birodalom összeomlott. Cuauhtemoc pirogon menekül a feleségével, elfogják, Cortez kegyelmet ad, megkeresztelkedik, új neve Herman de Alvarado Cuauhtemoc. Később szerény ellenállásra szólítja fel alattvalói, Cortez árulás vádjával kivégezteti.
Hamarosan a vezető uniós tagállamokban is bekövetkezik a politikai elit névváltoztatása - lehet tippelni országonként az új nevekre - , majd a kompromisszumok kényszerű elfogadóitól bezárólag a gyökértelen árulókig, a kollaboránsokig Cortez mai utódai a vérpadra küldik ezeket is. Bekövetkezik Európa felszámolása.
S ehhez asszisztálnak, ennek drukkolnak naponta az itt kommentelő balliberálisok, s maga az egész magyarországi balliberális elit.

Intelligenciád alapján pártod lehet az MSZP, a Jobbik, a DK is. Primitív senki vagy.

A cím szerint megbukhat Macron, de a cikket elolvasva kiderül, hogy nem fog megbukni.

Ha már Párizs.......Jan Emeryk Rosciszevszki lengyel nagykövet egy mai TV műsorban az ukránoknak küldendő Mig 29-es gépekről beszélt, s kijelentette, hogy amennyiben az ukránok nem védik meg integritásukat, akkor a lengyelek háborúba lépnek.
Hol ér véget Varsó háborús uszítása? Arra is kíváncsi lennék, hogy az itt kommentelő balliberálisok otthon, családi körben mennyire lelkesen készítik fel fiaikat az ukrán frontra való küldésre, miként győzik meg gyermekeiket, hogy pártjaikkal - DK, MSZP, Momentum, LMP, Jobbik , MZP - Magyarország egyetlen helyes irányvonala, ha a végsőkig, akár magyar katonai részvétellel is kiállnak Ukrajna mellett?
Várom Tommaso és társai lengyel nagykövet melletti kiállását.......
A mandiner is felébredhetne, a lehozhatná a nagyköveti interjú fontosabb üzeneteit.

Ritkán reagálok olyan primitív emberkékre, mint amilyen Te vagy, de most kivételt teszek. Biztosan beszélsz franciául, s naponta nézed az LCI francia TV csatorna híreit. A lengyel nagykövet ma az LCI vendége volt, Te biztosan csak azért nem láthattad, mert a konyhában volt éppen dolgod.........

A DK büszke lehet Rád, mint felkészült, okos, intelligens kommentelőre........

annyira hogy onkent odaadja a sajat nyugdijat hogy idegen haborura koltsek

de ha igy van akkor miert tuntetnek ?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés