Az amerikai drón és az orosz vadászgép háttere: üzentek az oroszoknak, hogy „itt vagyunk, húzzátok meg magatokat”

2023. március 18. 21:50
Az incidens előzményeiről és összefüggéseiről ír a Világgazdaság.

A Világgazdaság arról ír, hogy pár nappal az incidens előtt egy feltehetően atomfegyverekkel felszerelt B–52H amerikai stratégiai nehézbombázó minden korábbinál közelebb repült a Balti-tengeren Szentpétervárhoz. A szokásoktól eltérően nem kapcsolta ki a jeladóját – így üzent az oroszoknak: itt vagyunk.

Nyilvánosságra hozták azokat a videófelvételeket, írják, amelyek amerikai források szerint bizonyítják, március 14-én egy orosz elfogó nehézvadászgép, egy Szu–27-es hátulról rárepülve megsemmisített egy nagy méretű, több tonnás amerikai felderítő-hírszerző-csapásmérő drónt, egy Kaszást (MQ-9 Reaper), amely amerikai források szerint nemzetközi vizek felett repült. Moszkvai források szerint az amerikai drón berepült az orosz Flight Information Zone – Repülésinformációs Terület (FIZ) – zónába. Az eset az amerikai–oroszországi kapcsolatok új mélypontját jelenti – és

komoly mértékben megnöveli a két atomfegyver-szuperhatalom katonai összecsapásának a veszélyét.

A VG hangsúlyozza: az oroszok megtalálhatták a Kaszás roncsait 850-900 méter mélyen, 60 kilométerre az egyik legnagyobb orosz haditengerészeti bázistól, Szevasztopoltól.

Az oroszok korábban közölték, ki akarják emelni a lezuhant amerikai pilóta nélküli gépet. Az amerikaiak – Lloyd Austin védelmi miniszter és Szergej Sojgu oroszországi kollégája nem publikált tartalmú telefonbeszélgetését követően – közölték: tudják, hogy hol történt az eset. Elismerték, hogy a térségben nincsenek amerikai hadihajók, de „sok barátunk van arrafelé, ők segíthetnek” – jelezték. Nyilván a fekete-tengeri NATO-államokra, a legnagyobb flottával, a roncskiemeléshez szükséges berendezésekkel, hajókkal rendelkező törökökre, esetleg a románokra, bolgárokra és a nyugati katonai szervezet küszöbén álló Grúziára gondolhattak. Ám a közelben ott az oroszok szevasztopoli bázisa (amelyet még a Krím tényleges ukrán területként bérbe adott Moszkvának 2014 előtt), ahol feltételezhetően megvannak a roncskiemelés, tengeralattjáró-mentés technikai eszközei, víz alatti robotok.

Két nappal korábban

Egy olasz weboldal, a The Aviationist szúrta ki, írják, hogy két nappal a fekete-tengeri drónincidens előtt egy – feltehetően

atomfegyverekkel felszerelt B–52H amerikai stratégiai nehézbombázó minden korábbinál közelebb repült a Balti-tengeren Szentpétervárhoz.

Ezzel mintegy 100 kilométerre megközelítette Vlagyimir Putyin oroszországi elnök szülővárosát. A B–52H egyike annak a négy hasonló típusú amerikai nehézbombázónak, amelyeket az ukrán háború miatt az USA-ból 2023. február végén átvezényeltek Európába, a spanyolországi Morón légibázisra.

Összefüggések

Egyes feltételezések szerint

a B–52H Szentpétervár-missziójának köze lehetett a két nappal későbbi, a Fekete-tenger Krím félszigeti szakaszán történt drónlezuhanáshoz

– noha ezt egyik fél sem erősítette meg mindeddig. A B–52H Szentpétervár-misszióját vélhetően az az amerikai szándék motiválta, hogy teszteljék Moszkva reagálását. Az amerikai nehézbombázó olyan közel repült Szentpétervárhoz, hogy levegő-föld

atomrobbanófejes rakétái kevesebb mint egy perc alatt elérhették volna az öt és fél milliós nagyvárost.

A március 11-i légi útján a B–52H amerikai bombázó a NOBLE61 hívójelet használta. A gép a szokásostól eltérően, az oroszországi tengeri határ megközelítésekor nem kapcsolta ki transzponderét, a radar-válaszjeladó berendezését, amely „láthatóvá” teszi a légi járművet a gépkövető szolgálatok, például a Flightradar számára is. Ezzel üzenték az oroszoknak, hogy „itt vagyunk, húzzátok meg magatokat” – mondta a lapnak egy repülésügyi szakértő.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülyeségeket írsz, de ez legyen a te dolgod. Nézd át a történelmet a múlt században és meglátod, hogy az USA és Oroszország közül melyik a nagyobb agresszor? Melyik avatkozott be többször más földrészek konfliktusaiba?

Ami a kultúrát illeti, az USA kultúrája és az orosz kultúra között próbálj párhuzamot vonni. Az ne a kultúra mértékegysége, hogy a nyugat egyre hülyébb liberalizmusára hol, mennyire fogékonyak?

„itt vagyunk, húzzátok meg magatokat”, úzente az amerikai drón, mielőtt a ruszkik belenyomták a tengerbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés