Amikor egész Európa felfordult, egyedül nálunk zajlott békés úton a forradalom

2023. március 15. 18:24

Demeter Szilárd
Origo
175 évvel ezelőtt ezt mutattuk meg a világnak.

„Napra, sőt, órára pontosan 175 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én zakatoltak a Landerer és Heckenast nyomda gépei. Két, mondjuk így, dokumentumot sokszorosítottak többezer példányban. Az egyik a Petőfi által alig két napja papírra vetett Nemzeti dal, a másik a Tizenkét pont.

Kezdjük az utóbbival. 175 évvel ezelőtt arra a kérdésre, hogy mit kíván a magyar nemzet, azzal a válasszal indítottak: »Legyen béke, szabadság és egyetértés«. A 'szabadság' fogalma még egyszer fordul elő a dokumentumban, a legvégén, amikor idézik a francia forradalom hármas jelszavát:»Egyenlőség, szabadság, testvériség!«

A Tizenkét pontot indító hármas kívánalom a magyar szabadság keretfeltételeit jelöli - a franciáktól elterjedő jelmondat pedig a világszabadság azóta is használt kulcsfogalmai.

Tisztelt hölgyeim és uraim!

Megkülönböztethető-e a világszabadság a magyar szabadságtól? – kérdezhetik egyesek. Miért mondja azt Kossuth Lajos, hogy „mi nem csak szabadok, hanem szabad magyarok akarunk lenni«?

Erre a kérdésre a választ Kölcsey Ferenc, nemzeti imánk szerzője fogalmazta meg a legszebben:»Egész világért, egész emberiségért halni: Azt isten teheté; ember meghal háznépéért, ember meghal hazájáért, halandó szív többet meg nem bír.«

Ugyanerről ír Vörösmarty Mihály is a Szózatban:»A nagy világon e kivűl / Nincsen számodra hely; / Áldjon vagy verjen sors keze; / Itt élned, halnod kell.«

A magyar szabadság kulcsa tehát a haza. Amint azt a kétszáz éve született Petőfi Sándorunk is megírja ama másik sokezres példányszámban kinyomtatott dokumentumban: »Talpra magyar, hí a haza!«

Tisztelt hölgyeim és uraim!

A magyar szabadság tehát a valahol szabadsága. A békén alapszik. És ebből a valahol szabadságában megélt békéből születik meg a haza.

175 évvel ezelőtt ezt mutattuk meg a világnak. Amikor egész Európa felfordult, egyedül nálunk zajlott békés úton a forradalom. Amíg máshol fegyvert fogtak, addig mi verset írtunk. Európában dörögtek az ágyúk, nálunk Petőfi Sándor szavalta el a Nemzeti dalt, Jókai Mór olvasta fel a Tizenkét pontot. Ahogy Márai Sándor megfogalmazta: mindig a költők csináltak legelőből hazát.

Bizonyság erre, hogy három vers jelöli ki a magyar szabadság és hazaszeretet tartalmát és kereteit. Ezt a három verset egy szűk emberöltőnyi idő alatt alkották. 1823-ban született meg a Himnusz, 1836-ban írta Vörösmarty Mihály a Szózatot, 1848. március 15-én hangzott el először a Nemzeti dal. Micsoda idők stációi! Egy szűk emberöltő alatt akkora fordulat következett be a magyar nemzet életében, amelyhez foghatót a bölcseletben Szókratész, vagy a tudományban Kopernikusz okozott.

Szókratészt követően a filozófia az emberrel kezdett foglalkozni, Kopernikusz fordulata után a helyére került az ember a tudományos világképben. Mi, magyarok három költőnek köszönhetően kerültünk a helyünkre a Nap alatt.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Petőfi is a ruszkik ellen harcolt, tényleg ennyire hülyének nézitek a magyarokat?Neres történelemhamisítás.

Érted, a SZÓLÁSSZABADSÁG felkent apostolai megszüntették a kommentelést mind a 444, mind a hvg cikkei alatt (a telexnél soha nem is lehetett), és aztán ide jönnek a DIKTATÚRA elnyomó sajtójához, idehányni a minősíthetetlen hozzászólásaikat (inverz esetben amelyek töredékéért azonnali pre-cenzúrázott tiltás járna a saját médiájukban, soha meg sem jelenhetnének ilyen hozzászólások...)

Agyhalottak ezek...

Ugye Görgey-ék demonstratíve az oroszok előtt tették le a fegyvert, akik tisztességesen bántak velük, katona a katonával... aztán Haynau-ék megrendezték a vérfürdőt (az oroszok elképedésére...).

De annyira szánalmas, hogy általános iskola hetedik osztályos alapokat kell újra és újra leírni... mondom, ezek agyhalottak.

Akkor hess vissza a hvg-re meg a 444-re, ugass ott tovább.

Igen, nyilván.
És még egyszer: ilyesmi a 444, hvg, telex stb. (vagy akár a moslékos politikusok) kommentmezejében NEM fordulhatna elő. Ugyanis ott kőkeményen KIIRTJÁK a vonaltól akár csak fél centire is kilógó hozzászólásokat. A klasszik 444-es, hvg-s kommentmező az 101%-os egyenbégetés.
(Aztán meg négy évente néznek ki a fejükből.. a véleménybuborékból... "DE HÁT MINDENKI ELLENZÉKI!!! MINDENKI UTÁLJA A ZORBÁNT!!!")

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés