A nemzeti sajtó küldetése

2023. március 15. 9:59

Huth Gergely
Magyar Nemzet
Csak úgy maradhatunk erősek, ha médiaügyeinket a jövőben is a nemzet iránt elkötelezett újságírókra alapozzuk.

„Március 15. a sajtószabadság kivívásának ünnepe is. A szabadon kinyomtatott első két magyar sajtótermék a Nemzeti dal és a Tizenkét pont volt. Petőfiék legendás petíciója 175 éve az első helyen követelte: »Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését«.

Miként nagy költőnk naplójában leírta, aznap a budai Helytartótanács az elé felvonuló tömeget meglátva »sápadt vala és reszketni méltóztatott, és öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett«. Egyebek mellett abba is, hogy »a censura e pillanattól hivatalosan meg van szüntetve«. Másnap ugyanezen testület ideiglenes szabályzatot bocsátott ki, kimondva, hogy »a sajtó minden megelőző censura nélkül szabadon működik«. Jelentős mondatok ezek, mennyi magyar vér elfolyt értük azóta is, hiszen az egymás után jövő »izmusok« és megszállók rendre a szólásszabadság kiiktatásával kezdték borzalmas ténykedésüket.

1990 óta a magyar sajtó napját is megtartjuk a forradalom évfordulóján, hiszen a rendszerváltoztatás kevés vitán felüli vívmányának egyike a szólásszabadság alkotmányos védelme volt. Még akkor is, ha a valódi médiapluralizmusért, azaz a kiegyensúlyozott és sokszínű sajtóviszonyokért még évtizedekig kellett küzdenünk, és ma sem lehetünk nyugodtak a jövőt illetően.”

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés