Az olaszok megunták: ezentúl a haditengerészetet is bevetve védekeznek a migránsáradat ellen

2023. március 13. 19:40
A Róma hatáskörébe tartozó tengeri övezetben kialakult migrációs helyzet miatt az olasz kormány a haditengerészetre akarja bízni a területi vizek ellenőrzését, ami az embercsempészek elleni fellépést is jelenti –idézte a miniszterelnöki hivatalt az olasz sajtó hétfőn.

Giorgia Meloni miniszterelnök vezetésével újabb egyeztetés zajlott a hetek óta erősödő migrációs nyomásról a belügyminiszter, Matteo Piantedosi, a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési miniszter, Matteo Salvini, valamint Guido Crosetto védelmi miniszter részvételével. Jelen voltak a nemzetbiztonsági hivatalok vezetői is.

Az interneten kapcsolódott be Antonio Tajani külügyminiszter, aki Jeruzsálemből jelentkezett be, ahol diplomáciai látogatáson tartózkodik. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint egyre sürgetőbbnek látszik a tengeri határok védelmének erősítése, a migránsokat szállító hajók minél gyorsabb azonosítása, és ehhez a haditengerészet bevonása szükséges.

Indoklásként hangoztatták, hogy a haditengerészet megfelelő műszaki-technológiai eszközökkel rendelkezik a hajók észlelésére és a tengeri terület ellenőrzésére. A haditengerészet bevetését az olasz jobboldali pártok régóta szorgalmazzák. A kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) elnökeként Giorgia Meloni 2018 óta hajóblokád felállítását szorgalmazza a Földközi-tengeren a migránsokat szállító hajók megállítására. A haditengerészet jelenléte iránti igény a február 26-án történt calabriai hajószerencsétlenség miatt merült fel ismét, amikor a parti őrség és a pénzügyőrség járművei nem bizonyultak elegendőnek az embercsempész hajókkal szembeni fellépésre.

A haditengerészet erősítést nyújthat az Afrikából és a Közel-Kelet irányából is érkező hajók ellenőrzésére, valamint mentési műveletekre is. Guido Crosetto védelmi miniszter közleményben hangoztatta, hogy a migráció erősödése szoros kapcsolatban áll az ukrajnai háborúval.

Több mint 1300 migránst mentett ki a tengerből az olasz parti őrség - csak szombaton

Kijelentette, az Európai Uniónak és a NATO-nak észre kell vennie, hogy az ukrajnai háború globális méretű konfliktushelyzetet teremtett, ami a dél-európai határokon is napról napra növeli a veszélyességi szintet. Úgy vélte, a migráció csapjainak megnyitása egyes országokkal szembeni támadásként értékelhető.

„Tudomásul kell venni, hogy a folyamatos és ellenőrzés nélküli migráció, az azzal egy idejű gazdasági és társadalmi krízis idején, eszközt képvisel a kiszolgáltatottabb országok, elsők között Olaszország célba vételére, ami az általunk képviselt egyértelmű és határozott geopolitikai döntések ellen szól”  – hangsúlyozta Guido Crosetto.

A belügyminisztérium hétfői adatai szerint év eleje óta több mint húszezren kötöttek ki az olaszországi partokon. Tavaly ugyanezen időszakban valamivel több mint hatezren érkeztek. Az idén legtöbben a március 6. és 11. közötti héten érkeztek, több mint négyezer-ötszázan. Az érkezők között a legnépesebb csoportot az Elefántcsontpartról és Guineából származók alkotják, majd a bangladesiek következnek. A több mint húszezer ember között majdnem kétezer volt a felnőtt kísérő nélküli gyerek vagy fiatalkorú.

(MTI)

Nyitókép: Tiziana FABI / AFP

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szivatják az olaszokat.
Salvini ezt nem hagyta, gyorsan lezárta az útvonalakat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés