Kegyetlen kivégzés: azért lőtték le a két fiatalt, mert izraeli rendszámú autóval utaztak

2023. február 26. 15:20
A katonai rádió jelentése szerint vasárnap reggel két izraeli veszítette életét egy kora délutáni terrormerényletben Észak-Ciszjordániában.

A Náblusztól délre található palesztin falunál ismeretlenek lövést adtak le egy elhaladó palesztin autóból közelről automata fegyverrel egy izraeli rendszámú autóban ülő két huszonéves utasra. Az izraeli hatóságok, illetve a Palesztin Nemzeti Hatóság közigazgatása alá tartozó járművek rendszámtáblája különbözik, színük is más.

A két eszméletlen, életveszélyesen sérült izraelit Petach Tikvára, a Beilinson kórházba szállították helikopterrel, ahol röviddel később belehaltak sebesülésükbe. A The Times of Israel című hírportál értesülése szerint mindketten a közeli Har Bracha nevű telepesfalu lakói voltak. A Jediót Ahronót című újság portálja, a Ynet arról számolt be, hogy az izraeli biztonságiak körülvették a környező településeket, és megpróbálják kézre keríteni a merénylőket.

Huvara az egyetlen olyan ciszjordániai palesztin város, amelyen rendszeresen keresztül utaznak az izraeliek, hogy a 60-as úton elérjék Ciszjordánia északi részén található településeiket.

Nem először történt hasonló eset

Ezen a helyen már több lőttek rá izraeli autókra. Idén március utolsó hetében kezdődik a ramadán, amikor a feszültség hagyományosan tovább fokozódik. Izrael és a palesztinok vasárnap sürgősségi csúcstalálkozót tartanak a jordániai Akabában, hogy megakadályozzák a helyzet további romlását még a ramadán, a muszlim böjti hónap előtt. A megbeszélésen Jordánia, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői is részt vesznek.

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP

A vasárnapi merénylet után a telepesek egyik vezetője az izraeli delegáció azonnali visszahívását követelte Akabából. A katonai rádió beszámolója szerint a tárgyaláson a palesztinok azt kérték, hogy ne legyenek letartóztató razziák a palesztin hatóság területén található palesztin városokban. A Ynet szerint megvitatják a ciszjordániai feszültségek csillapítását célzó amerikai tervet is, miszerint

Izrael nem hoz további egyoldalú intézkedéseket a ciszjordániai telepekről, a palesztin hatóság pedig cserébe nem lép fel Izrael ellen az ENSZ-ben, és a ciszjordániai nyugalomért dolgozik.

Izrael és a palesztinok között az elmúlt év során jelentősen nőtt a feszültség.

Tavaly március óta számos halálos palesztin terrortámadás történt, az izraeli hadsereg pedig szinte naponta rajtaütéseket hajt végre Ciszjordániában. Az elmúlt hetekben a Jeruzsálemben elkövetett palesztin merényletekben tizenegy izraeli meghalt, és többen súlyosan megsérültek. Idén már több mint hatvan palesztint öltek meg, többségüket terrortámadás-kísérletek során vagy összecsapásokban izraeli  biztonságiakkal, de több, a harcokban nem részes palesztin civil is életét vesztette a razziák során.

(MTI) 

A nyitókép egy izraeli katona látható a merényletet követően. Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés