Joe Biden még nem tudja, elindul-e az elnökválasztáson

2023. február 22. 15:09
A Politico szerint nem született még döntés arról, hogy a 80 éves amerikai elnök elindul-e a jövő novemberi választáson vagy sem – és emiatt egyre többen aggódnak a Demokrata Pártban.

A Politico arról ír: Joe Biden amerikai elnök bizonytalan abban, hogy elindulna-e újra az elnökségért egy második négyéves ciklusra. A portál szerint Biden legközelebbi tanácsadói hónapok óta készültek arra, hogy az elnök formálisan bejelentse újbóli elindulását. Erre viszont eddig nem került sor, és terjed a kérdés a Demokrata Párt soraiban, mi lesz akkor, ha úgy dönt, hogy nem indul újra.

A portál úgy tudja, Biden emberei szerint most nincs szigorú céldátum, hogy mikorra is hozza meg Biden a döntését.

Úgy tudni, az elnök a világpolitikai eseményekre koncentrál most

– ilyen például a gyors kijevi látogatása is, ami hétfőn történt meg.

A Politico szerint a Demokrata Pártban most több potenciális elnökjelölt és vagyonos pártszponzor gondolkodik azon, mi legyen, és hogy készüljenek-e B-tervekkel, miközben továbbra is a 80 éves elnököt támogatják a hivatalában. A portál szerint gyakorlatilag senki nem tud semmit, amíg nincs döntés, addig nincs döntés.

Ha Biden nem indulna el a választáson, akkor a figyelem Kamala Harris alelnökre terelődne áll – akinek viszont a Politico szerint egyenetlen a teljesítménye, és a Demokrata Párton belül is kételkednek abban, hogy képes lenne-e megnyerni előbb egy előválasztást, majd magát az elnökválasztást.

A Politico szerint Biden belső körei arra készülnek, hogy elindul az elnök az újabb választáson,

és ezt legfeljebb egy súlyos egészségügyi állapotromlás húzhatná keresztbe.

A Fehér Ház hivatalosan azt közölte: Biden szándéka az elindulás, de még nem hozott végső döntést.

A portál arról is ír: Joe Biden híres a döntésképtelenségéről – sokáig gondolkodott azon, hogy 2016-ban ne induljon el, és azon is, hogy 2020-ban elinduljon-e végül.

A Politico kitért Bernie Sandersre is: az immár 81 éves baloldali politikus azt közölte, nem hívná ki az elnökjelöltségért Joe Bident - egy nyílt, Biden nélküli versengésen viszont lehet, hogy elindulna.

A hírportál szerint

a Demokrata Párt és Biden döntései azon is múlnak, hogyan alakul Donald Trump már bejelentett elnökjelölti kampánya

a republikánus oldalon – mivel sok demokrata az Egyesült Államok egzisztenciális fenyegetését látja Trump elindulásában.

 

Nyitókép: Mandel Ngan / AFP

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha-ha, már ezt sem tudja...

Vicc...

Egyre súlyosabb az állapota. Láttátok a videót, ahogyan legutóbb Varsóban imbolyog? Azt se tudta, hol van. Mint valami zombi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés