Donáth és Gyurcsány

2023. február 9. 9:23

Bauer Tamás
Facebook
Nagyon egyetértettem az őszödi beszéddel, és egyetértek vele ma is.

„Egyetértésünkhöz képest igazán másodlagos, hogy szombaton Donáth tett egy bántó és ugyanakkor téves célzást Gyurcsányra, amely persze körbejárta a médiát. Azért volt téves ez a célzás – hogy tudniillik aki azt mondja, hogy idő előtt le lehet váltani az Orbán-kormányt, az hazudik, majd hozzátette: reggel, éjjel meg este –, mert valóban elhangzott ugyan az árnyékkormány felállításakor, hogy akár idő előtt is előállhat olyan helyzet, hogy át kell venni a kormányzást, de ezt szerencsére már nem ismételgetik a DK-ban. De különösen azért volt ez téves, mert az őszödi beszédből idézett gyurcsányi mondatnak éppen az volt az üzenete 2006 májusában, hogy véget kell vetni mindenféle hazudozásnak a politikában. Donáthnak pedig ugyanez volt a fő üzenete: szakítani kell a hazudozással, a szemfényvesztéssel, őszintének kell lenni a politikában, akkor is ki kell mondani az igazságot, ha az nem népszerű. Az őszödi beszédet ugyan nem hallgathattam személyesen, hiszen nem voltam 2006-ban – és máskor sem – az MSZP-frakció tagja, de amikor megismertem, nagyon egyetértettem vele, és egyetértek vele ma is. És Donáth Annával is egyetértettem szombaton: véget kell vetni a hazudozásnak, a politikai szemfényvesztésnek, akkor is ki kell mondani az igazságot, ha az nem népszerű. Szerintem a Momentumnak nincs oka arra, hogy az őszödi beszédet elmondó Gyurcsánnyal szemben határozza meg magát.

Az is másodlagos, hogy vasárnap a DK kongresszusán rosszkedvű lettem attól, ahogy sorra üdvözölték az utóbbi hónapokban más ellenzéki pártból a DK-hoz igazolt politikusokat, köztük a négy volt momentumost. Aki közülük politikai pozíciót – polgármesterséget, alpolgármesterséget, helyi képviselőséget – is magával hozott, attól ezt rossz néven is veszem, hiszen ezekre a tisztségekre ki-ki a pártja bizalmából kerül. De ettől függetlenül: lehet az ilyen pártváltásnak a fogadó pártnál örülni – három évtizeddel ezelőtt örültünk az SZDSZ-ben Fodor Gábor, Ungár Klára és Molnár Péter jövetelének, de ők nem hozták magukkal a parlamenti mandátumukat –, de nem rokonszenves dolog őket úgy ünnepelni ezért, ahogyan az a DK-kongresszuson történt. Mindkét hiba árt az Orbán-rendszerrel a legkövetkeztesebben szemben álló két erős párt közötti nélkülözhetetlen bizalomnak. Ma mintha egyik pártban sem hinnék el, hogy szükségük lesz erre a bizalomra, én viszont biztos vagyok ebben.

Végül másodlagos az egyetértéshez képest az is, amiben vitám van a DK és a Momentum jelenlegi politikájával, és amiről más alkalommal írtam már, és bizonyára fogok is még írni.”

Nyitókép: MTI / Beliczay László

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezerszer hallottam és olvastam ezt a magyarázatot. Feri az őszödi beszédben tulajdonképpen kamingoutolt. Feri nagyszerű retorikai teljesítményt nyújtott. Bevallotta, hogy ugyan idáig olcsó ribancként viselkedett, de megváltozott, és mostantól minden másképp lesz. Megtisztult, majd szűzként újjászületett.

A választók viszont úgy értékelték az önvallomást, hogy nyíltan a pofájukba hazudott, ezután sem lehet várni semmi jót egy ilyen embertől. A bizalmat egyszer lehet eljátszani.

Teljesen mindegy, hogy a vén SZDSZ-es okostojások Feri DK-s valagából hogyan értelmezik a szerintük szívfacsaró önvallomást. A "megcsalt fél" döntött, ebből az alakból többet nem kér, és ez a lényeg.

Fideszes analfabétákról beszélsz...azért engedd meg, hogy javítsalak:

Ebben a mondatszerkezetben a minden estre helyesen, mindenesetre....hortista---helyesen horthysta. Köszönöm, hogy segíthettem. Elvtárs, az újjászületést már nem a Te generációdtól várja a társadalom, s hidd el, nem is Feritől, elfolyt víz, ahogy mondja az olasz. Viszont Tamás sem látja, hogy a DK eredendően megfojt minden, az Orbánnal szembeni alternatíva megteremtését célzó kísérletet.
A DK ellenfelet, ellenséget lát a Momentumban, pedig Parázs nem akar többé rókára, Vaszkára vadászni.
Hogy megértsd miről írok, olvasd el Csarusin, Nyikitka barátai című könyvében a Jó barátok című fejezetet.

Tamás!

A legfontosabbról hallgatsz, arról, hogy az ellenzéki pártok teljes spektruma 2010 óta képtelen valódi kormányzati alternatívát felmutatni. Holott milliárdokat kaptok külföldről, a politikai, média támogatás pedig meghaladja a szovjet időket, már a beavatkozásra gondolok. Oka, a kontraszelektált ellenzéki értelmiség.

"
De a többes szám első személy ("úgy tettünk, mintha kormányoztunk volna") nem általános alanyt jelent, hanem a jelenlévőket.
"

Pontosan így van. Végig magáról, a beosztottjairól, tanácsadóiról és az MSZP-ről beszélt, nem az egész politikumról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés