Ha Al Capone ezt megérhette volna

2023. február 9. 8:57

Bartus László
Amerikai Népszava
Orbán közpénzből épült magánállama bezárul, saját bankholdinggal önmagát finanszírozhatja a rendszer.

„A kör bezárul, a Magyar Bankholding Nyrt. létrehozásával Orbán olyan zárt gazdasági birodalmat épít, amelynek minden része egy kézben van. Orbán ezzel olyan gazdasági birodalmat hoz létre, amely állam az államban, de az államon élősködik, és leginkább a szocializmus gazdasági struktúrájára hasonlít. Mivel a gazdasági és pénzügyi rendszernek minden szereplője az ő kezében van, ezért kizár minden idegen tényezőt, s azzal együtt a piacot, a piac törvényeit és a szabad versenyt is, aminek nem lehet más vége, mint ami a szocialista gazdaság vége volt, a biztos bukás és csőd.

A szocialista állam gazdasági modelljétől annyiban különbözik, hogy Orbán az államon kívül építette fel a birodalmát, amely állami tulajdonból kilopott magántulajdon, vagy az államtól kilopott pénzen vásárolt gazdasági egység, s ebből az államon belül egy privát (magán)államot épít, amely a strómanok és oligarchák nevén fut, a rendszert kiszolgáló menedzser réteg igazgat, de az egész Orbán kezében van és ő a valódi tulajdonos. A gazdasági birodalma piócaként tapad rá az államra, amelynek ő a korlátlan ura és irányítója, és abból szívja az életerőt és az utánpótlást.

Ez a társadalmi-gazdasági modell az, amelyben az asztal mindkét oldalán Orbán ül, aki önmagával tárgyal. Ezt az új társadalmi-gazdasági rendszert tartalmazt annak idején a NENYI.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés