La Repubblica: Orbán Viktor vérontást követett el a gazdaság ellen

2023. február 7. 8:50
Kenyérlázadásokat vizionál az olasz lap.

A La Repubblica olasz napilap hosszas online cikkben elemezgeti Orbán Viktor magyar kormányfő gazdasági döntéseit. Azt írják:

kenyérlázadások a francia forradalom óta a legelkeseredettebbek és a leghatékonyabbak az autoriter rezsimek megdöntésében.

A lap szerint Orbán Viktor „jól tudja ezt, hiszen a vasfüggöny mögött nőtt fel, ahol a kommunista országokat a világ többi részétől elválasztó fal egyik első áttörése Lengyelországból és a Gomulka-rezsim áremelési döntéséből ered”. Ötvenhárom évvel ezelőtt ez a döntés munkáslázadást váltott ki, amelyet durván elnyomtak. De ezt az erőszakos epizódot követően Gomulka távozni kényszerült.

Vérontás

A lap azt írja: Magyarországon szó szerint robbanásszerűen megnőtt az infláció, decemberben 24,5 százalékos csúcsot ért el a fogyasztói árak növekedése, és sok közgazdász szerint a januári még magasabb lehet. A Statisztikai Intézet szerint az élelmiszerek árai 44,8 százalékkal drágultak, elsősorban a szélesebb körben fogyasztott áruk: tojás, kenyér, sajt, vaj, tej. A villany-, gáz- és benzinszámlák pedig 55,5 százalékkal nőttek.

Ez egy vérontás, amit Orbán rezsimje többnyire saját maga követett el nagyon súlyos gazdaságpolitikai hibákkal”

– véli a szerző.

Nyitókép: MTI / Oláh Tibor. Illusztráció.

Összesen 285 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Reménykednek a legrosszabb kimenetelben. Ennél több örömük soha ne legyen!

Barátaid rendesen dolgoztak rajta, mindent elkövetnek ellenünk, hogy nektek érveitek lehessenek, mert önmagatokban senkik vagytok. Nem véletlen, hogy Gyurcsány, az Apró klán szerszáma már a rákosista kor metodikáját veszi elő, onnan jövő jelszavakkal. Értelmes jövőkép helyett neki csak szélsőséges bolsevik retorikára futja.

Micsinált már megint ez a csúnya rossz Orbán? Mutasd a bibidet!

Csak a pontosítás kedvéért...a La Repubblica egy gyűlöletkeltő szélső balos orgánum. A választási kampányban a legprimitívebb stílusban támadta a jelenlegi olasz kormányfőt. Aki persze nem makulátlan, de a kritikát illetően is van egy határ.
A La Repubblica a globális tőke, s nem az átlag, a normálisan gondolkodó olasz ember orgánuma. Naponta szítja az indulatokat a jelenlegi olasz kormánnyal szemben, s a mindenkori, Magyarországgal kapcsolatos megszólalását is a magyarokkal szembeni izzó gyűlölet járta, járja át.
A lap, a mögötte álló érdekcsoportok mikrofonállványaként a migráció, a bevándorlás, az olasz identitás totális felszámolásának a híve, támogatója.

Az olasz forrással kapcsolatos megállapításom mellett, azért elmondom a személyes véleményemet a témával kapcsolatosan is. Igen, a kormány képtelen kezelni az inflációt, az indokolatlan áremelkedéseket, az arra hivatott szervek teljesen impotensek. A kormány összepisili magát, ha a multikhoz, de akár a hazai kereskedelmi láncokhoz kell nyúlnia.
Az Aldi pofátlanul megtéveszti a vásárlókat, nagy reklámok, lózungok, hogy minden friss, hazai, csak éppen hetente emelik az áraikat elképesztő szemtelenséggel, harácsolással. De ez vonatkozik az Auchan, a Tesco, a Lidl árképzésére is. A globális üzletláncok gátlástalansága mindenkit felháborít. Ugyanakkor a pénztáros, az árufeltöltő meg csendben elsuttogja, az ő fizetésük nem követi a borzalmas áremelkedéseket.
Magam több termékre vásárlási tilalmat vezettem be, visszafogva a fogyasztást, s mellette keresve a hazai, őstermelői beszerzési forrásokat.
A gyökerekig nem megy vissza senki sem. Magyarország 90-ig egy magas színvonalú agrárágazattal, feldolgozóiparral rendelkező ország volt. A 90-es genszterváltás nyomán szétverték a mezőgazdaságot, a feldolgozóipart, a hazai üzletláncokat, az MDF megkezdte az ország kiárusítását, amit az MSZP-SZDSZ tandem végig vitt.
ha most lenne érdemi magyar mezőgazdasági termelés, feldolgozó-kereskedelmi kapacitás, egészen másként állna a helyzet. A Fidesz sem tett szinte semmit sem a kistermelői ágazat fejlesztéséért, Ángyánnak ebben igaza volt. S ma sem tesznek semmit sem a falu revitalizációjáért. A kisboltok támogatása szükséges, de ennél többre nem futja a kormányzati innovációból........

Köszi EU, köszi ellenzék.

A kenyérlázadás még mindig jobb, mint a nyugati rovarlázadás, ha felmegy a szöcske ára.

Már megint mellébeszélsz, most nem Gyurcsányról van szó. Gyurcsánynak csak azért nem sikerült, mert neki nem tettek keresztebe, sőt neki Almunia biztos a választások előtt még a meghamisított adatokat is elnézte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés