Népszavazás akkumulátorgyár-ügyben: kiket képvisel a baloldal?

2023. február 7. 8:58

Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu
Láthatóan úgy érezték: ebből még nagyobb politikai hasznot lehet húzni.

„És ugyanerről van szó most is. Ezért kezdeményeznek népszavazást a debreceni akkumulátorgyár ügyében. Ezért jóemberkedik Hajnal Miklós. Dehogy érdekli őt a debreceniek sorsa. Vagy a környezet védelme. Közgazdászként nem is érti az akkumulátorgyár működését, a vízfelhasználást, stb. Ja, bocsánat, nem közgazdász. Jogászként sem érti a témát. Ja, az sem… De nem is kell hozzá értenie. Mint ahogy a Debrecenben és környékén létesülő munkahelyek, az ottani emberek életkörülményei sem érdeklik. Ezt a népszavazást ugyanúgy a sajátjaiknak csinálják.

A saját belpesti, belbudai, hegyvidéki szavazóik, a privatizációban meggazdagodott posztkommunista szülők elkényeztetett gyerekei előtt lehet ilyenekkel tetszelegni. A világból semmit sem értő, de önmaguk hatása alá került Momentum-generációsok könnyedén manipulálhatók mindenféle „zöld” jelszavakkal. A XII. kerületi yuppie-knak nagyon tetszik, ha Hajnalék Debrecenben népszavazást kezdeményeznek valamilyen zöldség-ügyben.

A népszavazás nyilván bukó lesz, nem lesznek meg a szükséges aláírások sem. Persze, el lehet húzni, és ha addig nem halad a beruházás, az máris tiszta haszon az ellenzéknek. Az országnak, pláne a debrecenieknek szívás, de a baloldalt ez sosem érdekelte, miért pont most érdekelné. De mondom, a fő hozadék itt, Budapesten, a saját választókerületében van Hajnal (meg a többi momentumos-párbeszédes-DK-s, stb., muciológusból lett politikus) számára. A bázis, a törzsszavazók felé lehet és érdemes nem csak mocskosfideszezni, hanem boJgót védeni, jóemberkedni is. Nekik ez bejön. És a Hegyvidéken van belőlük elegendő ahhoz, hogy Hajnalt megválasszák. (Akár egy nála nagyságrendekkel magasabb kvalitásokkal bíró, egész más ligában focizó jelölttel, Fürjes Balázzsal szemben is, amint azt 2022-ben láthattuk.)

Ahogy Kanász-Nagy Máté sem azért foglalkozik a recski levegővel és a recski cigányokkal, mert bármilyen szinten is érdekelnék, ugyanúgy Hajnal sem a debreceniek iránti felebaráti szeretetből tolja az ottani népszavazást. Hanem csak és kizárólag saját politikai ambíciói miatt.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem egy fizetett troll lennél, még meg is kérnélek, hogy ugyan már ne az ezerszer elsütött paneljeiteket használd Jeszenszky ellen, hanem tényszerűen, mondatról mondatra cáfold meg az állításaid.
Kezdve azzal, hogy Hajnal sikeresen lediplomázott...

Persze, akkor tökéletes lenne, mert akkor a szlovák/román GDP-t javítaná, lehetne mutogatni a kormányra, hogy "mellettünk mindenki elhúz (bezzeg ők sokkal jobban csinálnák)"
Tipikus "minél rosszabb, annál jobb" mentalitás.

Ismerős mesélte, hogy ő még lakott a Biogál-közeli kollégiumban (azt is már rég bezárták), amikor ment az üzem, be kellett csukni minden ablakot, olyan büdös volt a környéken. Az biztos környezetbarátabb volt, mint egy akkumulátorgyár :)

Ha olvastad volna a cikket...
"A népszavazás nyilván bukó lesz, nem lesznek meg a szükséges aláírások sem."
"Hajnal sem a debreceniek iránti felebaráti szeretetből tolja az ottani népszavazást. Hanem csak és kizárólag saját politikai ambíciói miatt."

A népakarattal semmi baja.

Tehát te sem találtad meg a teljes cikkben azt a részt, ahol a népakarattal van baja. Oké, tőlem maradhatunk ennyiben.

Talán azért, mert ez képviseleti és nem közvetlen demokrácia, itt a választott képviselők döntenek, akiknek a munkájáról négyévente nyilvánítanak véleményt. Te ismersz olyan országot, ahol minden helyi döntést népszavazásra bocsájtanak?
Az egy másik kérdés, hogy vitás esetben van helye a népszavazásnak.

Ezt valamiért nem akartad észrevenni, pedig másodjára idézem: "Hajnal sem a debreceniek iránti felebaráti szeretetből tolja az ottani népszavazást. Hanem csak és kizárólag saját politikai ambíciói miatt."

Egyébként pedig: "A helyi népszavazás a község, a város, a fővárosi kerület, a főváros, illetőleg a megye lakosságának közvetlen részvétele a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó helyi ügyek intézésében. Helyi népszavazást kezdeményezhet a helyi képviselő-testület tagjainak legalább egynegyede, az önkormányzat bizottsága,továbbá önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár (a választópolgárok legalább 10, maximum 25 százaléka)."

Tehát a debreceni szavazók legfeljebb 25%-a kezdeményezheti a népszavazást.
Ennyit erről.
Értem én, hogy ezért fizetnek, de küldhetnének helyetted egy értelmesebbet, nem lógsz ki a höhöhööö és társai közül.

Még mindig nem érted, hogy mit jelent a "képviseleti demokrácia", ugye?

"Ez az, hogy értem és szerintem te is, csak valamilyen számomra érthetetlen okból nagyobb hülyét akarsz csinálni magadból, mint amekkora vagy. :-)"

A HVG-s pajtásaiddal beszélj így. Részemről mégy a többi troll közé a kukába.
A észérvekre nyitott vagyok, még ha T. Péter szinten elfogult féltől is jön, de azért egy bizonyos szint alá ne menjünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés