Donáth, a Momentum egyre kvázibb elnöke

2023. február 4. 20:49

Joó István
Mandiner
Donáth Anna a hivatalos pártelnök jelenlétében és őt megalázva tartott olyan "jövőértékelő" beszédet a Momentum kongresszusán, mintha ő volna a párt első számú elnöke és az ország reménysége.

Viccesen hamis történetet ad színdarabként elénk a Momentum. A vicceség több osztatú, egyrészt már megint el akarja a hitetni, hogy mintaadó és hiteles ellenzéki erő ez a párt, mi több kormányváltó erő, másrészt nem vesz figyelembe a történetszövésben egy értelemzavaró „momemtumot”. Hiszen van egy elnöke bizonyos Gelencsér Ferenc személyében, mégis szuggerálja a párt, hogy ne Gelencsérre, hanem Donáth Annára figyeljen az ország, mert ő a Momentum alfahímje és az ország megmentője.

Szombaton tetőzni látszott a komédia, amikor is „jövőértékelő kongresszust” tartott a Momentum. Megnéztünk volna élőben egy jövőértékelési szeánszt, annál is inkább, mivel

ilyen a Földön még senki sem sikerült: értékelni a kiszámíthatatlan, be nem következett jövendőt.

Valami új filozófia és egyben vajákosság lehet születőben, gondolhatnánk, ha nem nézhettük volna meg a Momentum-kongresszust – élő pártvideón.

Ez a rendezvény folytatása volt annak a pártpromóciós hadműveletecskének, melynek első felvonása egy plakátkampány volt. A január közepén kitett plakátokon Donáth legendás, vagy legalábbis felismerhető sziluettjével ez a plakátfelirat tűnt fel országszerte: „Drágulás, gázáremelés, tanárhiány – Vezessük új útra Magyarországot!” Utóbb meg olyan plakátok tűntek fel, melyeken már nemcsak sejtetően fantomizálva, hanem konkrét alakban és arccal tűnt fel az EP-képviselő asszony.

Egyébként ez a „Vezessük új útra Magyarországot” kicsit hajaz Madách Az Ember tragédiájára, hiszen ott Ádám ezt mondja a különféle színek végén: „Vezess új utakra, Lucifer!”. De mi ne törődjünk a rossz áthallással, hanem lássuk meg a Momentum-darab forgatókönyvének képtelen szombati epizódját.

A kongresszust a setesuta Gelencsér nyitotta meg, akinek alkalmatlanságán a fél ország derül, amióta Donáth Annát váltotta az elnöki székben. Gelencsér elmondta rövid, érdektelen elnöki beszédét, majd az

összes többi fölvezető szónok (Kerpel-Froniustól Soproni Tamásig) valahogy csak Donáth Annát magasztalta új Mózesként, szegény Gelencsért nem is említték.

Majd megjelent maga Donáth Anna, mint aki az „elemzett” jövőbe ugye biztos kézzel, kellően pátoszos szavalattal bevezet minket…

Az a Donáth Anna lépett mikrofonhoz pontosan, aki, emlékszünk, először Fekete Győrt váltotta annak idején az elnöki székben egy időközi, 2022 őszi tisztújításon. Aztán amikor az ő vezetésével roppant kudarcot vallott az ellenzék, benne a Momentum is, ugyanő nagyon ügyesen oldotta meg, hogy ne kelljen lemondania. Bejelentette tavaly májusban, hogy gyermeke fog születni, ezért nem fog elindulni egy hónap múlva a rendes elnökválasztáson. Maga helyett Gelencsért ajánlotta, aki első nyilatkozatában kijelentette, úgy akarja gatyába rázni pártját, hogy neki ne kelljen következő ciklusra elnök maradnia… Tehát a show már akkor elkezdődött.

Donáth Anna a most szombati kongresszuson, átható  jövőelemzésébe ízlésesen beleszőtte stílusfordulatként a saját kisfiát, mondván, ránézett a kicsinyére, hogy milyen jövője lesz szegénykének vajon. Hiszen egy egész ország lett szorongó az Orbán-kormány tizenkét évétől, nőtt az elszegényedés is, nagy demokráciahiány közepette. Szerinte ide egy őszintévé váló Momentum kell, amely önkritikát gyakorol, hiszen az utóbbi választáskor előre vette saját érdekei helyett az ellenzéki egységet. Szerinte az pártjának (ne feledjük: azt még Gelencsér vezeti!) szakítania kell a régi fajta ellenzékiséggel, amelynek lényege, hogy mindenben ellentettjét mondják annak, amit az Orbán-kormány csinál.

A bátor őszinteséget ígérő Donáth látásmódja: elég abból, hogy az ellenzékiek közül némelyek populizmusban túllicitálnák a miniszterelnököt. Igen, ebben a kiszólásban

a Demokratikus Koalíciót csipkedte meg, de bátorsága sem akadályozta meg abban, hogy egész beszéde során viszafojtsa a „Gyurcsány” vagy a „DK” szavak kimondását.

Iskoláslányos hanghordozásával eljutott a főszónok, jövőelemző „egy emberséges Magyarország” követelményéhez, de azt is ígérte – hogy izé… nem ígér semmi lényegeset. „Nem ígérem, hogy holnapra megforgatjuk a világot, nem ígérem, hogy leváltjuk az Orbán-kormányt.” Őszinteségi rohammal elegy jövőelemzéséből annyit lehetett összerakni, hogy az Orbán-korszak meghatározhatatlan időpontban magától fog egyszer összeomlani, „mint a Horthy- a Rákosi- vagy a Kádár-rendszer”. Ezért a Momentumnak készen kell állnia, hogy mikorra megbukik a rezsim, rendelkezésre álljon a válságból való kivezetés módszere, de úgy, hogy semmi valótlant ne ígérjenek az embereknek.

„Itt állok, másként nem tehetek” – vonatkoztatta magára a lutheránus lelkész (és volt MSZP-képviselő) immár nem plakátfantom, hanem húsvér leánya, Donáth Anna Luther Márton szavait, aki valaha kiszögezte tételeit a wittenbergi templom ajtajára. Hogy miért nem tehet másként, azt nem bontotta ki. Mindenesetre

még most sem lett elnök, vagyis: csak tovább csigáztak egy megújuló Momentumra csillapíthatatlanul éhes össztársadalmat!

Na jó, azt, ha lehet, még egyértelműbben engedte sejteni, hogy Gelencsér nem örökké hebehurgyáskodik tovább. Meg talán azt is nyomatékosította tikon, hogy ő csak listavezető lehet a Momentum 2024-es európai parlamenti választási kampányában…

Mi meg elmerenghettünk egy pillanatra, hogy Dobrev hatásosabb, rafináltabb szónok, mint Donáth Anna. Illetve hogy a Momentum ilyen vezetőréteggel, ilyen személyi politikával és kommunikációs végiggondolatlansággal, bizony sosem lesz az ellenfeleit sikerrel, sorra befaló Gyurcsány-párt érdemi ellenfele. Örülhet, ha egyetlen képviselője – a Cseh Katka helyett esélyes listavezető – bejut a következő Európa Parlamentbe, ágálni a nemzeti kormánnyal szemben.

Nyitókép: Facebook

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés