Orbán haláláról elmélkedett Simor András egy izraeli lapnak

2023. február 4. 9:51
A Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer.

Hosszú interjút adott Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke az izraeli gazdasági portálnak, a héber nyelvű Calcalistnek az „Orbán-rendszerről”.

A magát „politikailag liberálisnak, gazdasági értelemben konzervatívnak” tartó közgazdász szerint a forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant,

a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt,

az infláció uniós rekordértéken áll. Simor szerint Orbán Viktor a felelős mindezért, aki szerinte az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot. „Nem a cégek, hanem a fiatalok emigrálnak, a barátaim közül én vagyok az egyedüli, akinek a gyerekei Magyarországon élnek. Ez nagyon rossz az országnak, és ezen belül a munkaerőpiacnak” – mondja Simor.

Simor elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, például GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de szerinte emögött „baljós jelenségek” lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

A NER legitimációjának kulcsát Simor abban látja, hogy a rendszerváltás után

a magyarokat egyedül a jólétük érdekelte,

ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek lebontása. Simor szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer „oszd meg és uralkodj”-elven alapuló stratégiája. Amikor ugyanis egyes kisebbségek, társadalmi csoportok a hatalom célkeresztjébe kerülnek, akkor kevesen állnak melléjük, hangsúlyozza.

Orbán szerinte „totális kontrollt” gyakorol Magyarország felett, és Simor úgy véli, hogy még ha az ellenzék meg is nyerné a parlamenti választást, az eredményt akkor is elcsalná a rendszer.

A közgazdász szerint a rendszert csak egy „nagy katasztrófa” tudná megingatni,

netán Orbán halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz, mondta Simor.

Az újságíró azon felvetésére, hogy mindkét említett vezető diktátor volt, aki egy „korrupt és kegyetlen” rezsimet vezetett, Simor a rendszer erőszakosságának kérdését mellőzve, kitérő módon válaszolt.

(via Telex)

 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter megbeszélést folytat a kormányfő dolgozószobájában 2012-ben. MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A NER legitimációjának kulcsát Simor abban látja, hogy a rendszerváltás után a magyarokat egyedül a jólétük érdekelte, ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek lebontása. Simor szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer „oszd meg és uralkodj”-elven alapuló stratégiája. Amikor ugyanis egyes kisebbségek, társadalmi csoportok a hatalom célkeresztjébe kerülnek, akkor kevesen állnak melléjük, hangsúlyozza."

Mintha azt írta volna le, hogyan tudott nyugaton a mai, torz, liberalizmusnak csúfolt ideológia teret nyerni.

Ami pedig a jólétet illeti, az ide írogató trollok, ellenzéki kommentelők mindig a jóléttel, az anyagiakkal érvelnek a nyugat felsőbbrendűsége mellett. Erre Simor felrója, hogy azok, akik úgy érzik, körülményeikben, anyagiak szempontjából rendben vannak, azok az Orbán rendszert támogatják.

Nagyon jól írtad le a "jogállam" fogalmát.

Miből gondolod, hogy Orbánnak a saját gazdaságpolitikájának megvalósításához az Apró, vagy Donáth klán mai generációjából kellett volna embereket válogatni? Netán az MSZP, SZDSZ, DK alomból?

Szerinted mi annak az igazság alapja, hogy már magas foglalkoztatottság is valami rossznak a következménye, tehát káros?

Maga Simor mondta anno, hogy nincs ingyenebéd. Tehát dolgozni kell, nem segélyre várni. Persze van olyan út is, hogy nyugaton összeszedni a megbízásokat, és 4 milliárdért megpróbálni itthon végrehajtani, mert ezt a pénzt sem adják ingyen.

És akkor ezekre kellene lecserélni az Orbán-kormányt?
EZEKRE?!?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés