Frankfurter Allgemeine Zeitung: Az EU-nak van 22 milliárd eurója, hogy jobb belátásra bírja Orbánt

2023. február 4. 12:36
A német lap szerint Orbán nehéz idők elé néz.

A vezető német lap szerint  a Bizottság nem csinált semmi különöset, csak érvényt szerzett annak a jó másfél éve elfogadott elvnek, hogy bármiféle pénzt csak akkor fizethet ki, ha a kedvezményezett kormány mindenben eleget tesz az Alapjogi Chartának. Márpedig a testület szerintük tavaly karácsony előtt közvetlenül éppen azt tudatta egy közleményben, hogy itt bizony vannak gondok Magyarországgal. Így viszont egy csapásra megkérdőjeleződött a felzárkóztatási alap 22 milliárd eurójának sora – erről a hvg.hu számol be.

Szerintük így Orbán Viktor egyik pillanatról a másikra harapófogóba került: ha kell neki forrás, írják, akkor előbb széles körű reformokat kell végrehajtania. A két szerző, a brüsszeli, illetve bécsi tudósító, Thomas Gutschker és Stephan Löwenstein hangsúlyozza, mikről van szó:

korrupció, igazságszolgáltatás, menedékpolitika, egyetemek, LMBQT-jogok. Különben nem jön a pénz,

írják, egészen addig, amíg Budapest nem teljesíti a 27 szuperfeltételt.

Úgy vélik, tolmácsolja a hvg.hu, hogy Orbán nehéz idők elé néz, mivel a kikötések egész hatalmi rendszerét érintik. Szerintük egy ideig úgy nézett ki, „mintha a kormány beadná a derekát”, ám kiderült, hogy csak részben váltotta be ígéretét. „Például egy olyan nő lett a korrupciós ellenes hatóság helyettes vezetője, aki korábban egy szóval nem kifogásolta a visszásságokat, amikor az uniós alapok felhasználásának ellenőrzéséért felelt”, írják.

Szerintük a szálak Polt Péter legfőbb ügyész kezében futnak össze. Még Hadházy Ákos is bekerült a cikkbe, aki azt kéri, hogy a Bizottság csináljon valamit a hatalom fölényével a tömegtájékoztatásban. Ezt írják:

„a csapból is a fideszes propaganda folyik az órásplakátokkal és a nemzeti konzultációkkal”

Arról panaszkodik a FAZ-nak Hadházy, hogy „a célpont egyébként is mindig Brüsszel, és ha ez nem változik, akkor marad a korrupció és minden megy úgy tovább, mint eddig.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 324 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Rocktoberi 2023. február 4. 12:52 Szerkesztve: 2023. február 4. 12:55
149
Visszafogottan annyit tudok mondani, hogy basszátok meg anyátokat, szarházi tetűk!"

Ugye a pohoséknak szól?

Az EU nehézségeket okozhat ugyan, de megbuktatni biztosan nem tudja Orbánt, mert még a nagy pénz sem okoz áthidalhatatlan gazdasági nehézségeket. Avagy: a magyarok a lelküket nem viszik vásárra! Ráadásul, vannak már érvényes megállapodások, amelyeket az EU kénytelen lesz betartani.

Hitler, ha élne, tanulhatna tőlük.........vagy buzikká nevelik a gyermekeinket, vagy nincs meg a jogosan járó pénz. Remélem, hogy a többség nem fekszik le a nemzetközi LMBTQ lobbit képviselő brüsszeli patkányoknak.

Majd meglátjuk, ki jár rosszabbul. Az már látszik, hogy világ nagyobbik része nem szankcionál.

Mondjuk a BRICS oszágok oroszokon kívüli másik négy tagja. Az afrikai országok, dél amerikai országok, volt szovjet utódállamok.

A Fojik ellen én is sokat fociztam, bár abban a Fojikban már csak Áder és Kövér játszottak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés