A főváros nem fogja ingyenessé tenni a közvécét a felújított Blahán

2023. február 2. 11:25
A Város Mindenkié
Mérce.hu
Meggyőződésünk szerint a 250 Ft-os térítési díjnak nincs semmiféle „pedagógiai haszna”.

„A főváros nyilvánvalóan az ún.  »középosztály« ideologikus kategóriájába tartozó jómódú, egészséges »átlagpolgár« nézőpontjából fogalmazta meg érveit – az »átlagpolgáréból«, akinek nem okoz nehézséget a használati díj kifizetése, és aki természetesen nem fog »sorban állni« a közvécék előtt, hanem inkább betér egy kávézóba, hiszen ott dolga végeztével még süteményt is fogyaszthat.

Az AVM viszont nem ebből a nézőpontból tekint a világra és benne a Blaha Lujza térre. Meggyőződésünk szerint a 250 Ft-os térítési díjnak nincs semmiféle »pedagógiai haszna«, arra azonban felettébb alkalmas, hogy a hajléktalan emberek számára ellehetetlenítse a nyilvános illemhelyek használat, és általában elriassza a közvécéktől a rászorulókat, azaz olyan helyzetet teremtsen, amely »visszaigazolja«, hogy a fővárosi közvécé-politika úgy jó, ahogy van. 

Örömmel nyugtázzuk, hogy a főváros ígéretet tett arra, hogy újra elvégzi a Blaha Lujza tér közművizsgálatát, azaz feltérképezi, hogy akad-e még talpalatnyi hely, ahová megfelelő közvécét lehetne telepíteni. Örülünk annak is, hogy főváros utólagosan társadalmi egyeztetést kíván végezni a tér felújításáról, így a közvécéhasználattal kapcsolatos igényekről is – a részleteket nagyon várjuk. Vegyes érzésekkel ugyan, de komolyan vesszük a fővárosnak azt az ígéretét is, hogy párbeszédet kezdeményez a 8. kerületi önkormányzattal, és utóbbit arra buzdítja majd, hogy vállalja át az FCsM-től az illemhely üzemeltetési költségeit, és a kerület más vécéihez hasonlóan határozzon meg itt is 10 Ft-os használati díjat.

Ennél azonban többre van szükség. Mindenekelőtt szemléletváltásra, a rászorulók nézőpontjának elsajátítására, az elesettek melletti tevékeny állásfoglalásra, a kirekesztés »pedagógiai hasznára« hivatkozó szégyenletes érvelésmód elfelejtésére, a kiszolgáltatottak bizalommal teli támogatására jelentéktelennek tűnő és fontosnak ítélt problémáikban egyaránt. 

A Blaha Lujza téren ingyenes nyilvános illemhelyet kell létesíteni, más megoldás nem fogadható el.”

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés