Orbán Viktor külpolitikai víziója az önelszigetelés és önsorsrontás politikája

2023. február 1. 10:48

Krekó Péter
Jelen
Mind a kormánytól, mind annak kritikusaitól gyakorta elhangzik, hogy a kormány az ideológia és az értékek helyett csak az érdekeit veszi figyelembe a külpolitikai cselekvéskor.

„Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója január elején a Mandineren foglalta össze a kormány (egészen pontosan: Orbán Viktor miniszterelnök) külpolitikai vízióját. Összességében az a tény, hogy a hazai nyilvánosságban megjelenik valamilyen külpolitikai elképzelés, még örvendetes is lehetne, különösen annak fényében, hogy Magyarország az utóbbi több mint egy évtizedben nem bővelkedik hivatalos külpolitikai dokumentumokban, így a vezető politikusok nyilatkozatai és a külpolitikai döntések szolgálnak csak iránytűként, ha a kormány külpolitikai céljait értelmezni akarjuk. Tegyük persze hozzá, hogy a dokumentum formátuma meglehetősen rendhagyó: a miniszterelnök zárt körben (!) elhangzott beszédét jelenteti meg a politikai igazgató egy jobboldali online lapban, 13 ezer karakteres írásban. Többen felvetették, hogy a dokumentum maga önmagán túlmutató célokat szolgál (például: figyelemelterelés), az alábbi írásban azonban az írás tartalmából indulok ki, komolyan véve az abban foglaltakat.

Mind a kormánytól, mind annak támogatóitól és kritikusaitól gyakorta elhangzik, és Orbán Viktor/Balázs dolgozatát is áthatja az a meggyőződés, hogy a kormány az ideológia és az értékek helyett csak az érdekeit veszi figyelembe a külpolitikai cselekvéskor. A külügyminiszter az energiaszankciós viták hevében egyszer ezt úgy fogalmazta meg: »Ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet«. A »nem érték-, hanem érdek« alapú külpolitikai öndefiníció jól hangzik, és kiszámítható politikai vitákra ad lehetőséget, melyekben a kormány magát realistaként, józanként bélyegzi, ellenfeleit pedig megalkuvással, cinizmussal vádolja.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Krekó bizonyítottan Soros embere, s ezért " a bilincses ajak rab szavakat hadar"...

Valamilyen kápó a Soros klánban.
Egyem a szívét..

Az önelszigetelés és így az önsorsrontás zsidó specialitás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés