Elérkezett Donáth Anna momentuma?

2023. február 1. 9:24
Baloldali-liberális irányultságú, erősen globalista szemléletű politikus, akitől párttársai sokat várnak. Új útra vezetheti-e a Momentumot a politikai porondra februárban visszatérő Donáth Anna? Milyen akadályok állnak előtte? Milyen irányt vehet vele a párt? Helyzetkép.

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban

Fotó: European Parliament Multimedia Centre

Február 4-én nagyszabású évértékelő beszéddel tér vissza a politika színpadára Donáth Anna. Az eseményt jó ideje tervezett marketingkampány vezette fel, melyben a főváros számos pontján óriásplakátok jelentek meg a volt pártelnök arcképével és tőle származó gondolatokkal, majd az utóbbi hetekben újabb reklámok érkeztek „Ki vezethet új útra minket?” szlogennel és Donáth Anna sziluettjével, amelyeket hamarosan a politikus fényképével ellátott változatokra cserélnek.

Megoldás a párt válságára?

A Momentum relatíve sikeresen szerepelt a választáson – hiszen újoncként a parlamentbe jutva az övé lett az egyik legerősebb ellenzéki frakció –, de utána úgy tűnt, kissé megfeneklett. Donáth Anna gyermeke születése miatt egy időre visszavonult, és az új elnök-frakcióvezető Gelencsér Ferenc irányításával nem tudott tovább erősödni a párt. Helyzetét belső konfliktusok is nehezítették, de leginkább a Demokratikus Koalíció erősödése miatt gyűltek a sötét fellegek a lila égen. A Gyurcsány-párt ugyanis a választás után azonnal lépett: nyilvánvalóvá tette, hogy az összefogásnak vége, és kezdődik a küzdelem az ellenzéki térfél vezető pozíciójáért. Ez úgy tűnik, el is dőlt, hiszen Gyurcsányék látványos akciókkal – árnyékkormány felállításával és a DK TV elindításával – ha szintet nem léptek is, erősödni tudtak. A Medián decemberi mérése szerint támogatottságuk 12 százalékra nőtt, a Momentumé 8 százalék, de egyes kutatások jóval nagyobb különbséget is mutatnak.

Ennél is nagyobb fenyegetés a többi baloldali erőre nézve, hogy a DK egyre több politikust csábít át más formációkból, és a folyamat a párt erősödésével öngerjesztővé vált. A DK a Momentumot is „lerabolta”: átült hozzá például az egykori elnökségi tag Buzinkay György, a kecskeméti önkormányzati képviselő Bodrozsán Alexandra és a fővárosi frakcióban az újpesti polgármester Déri Tibor. A Momentumnak tehát lépnie kellett, és megtalálta a választ Donáth Anna személyében. A terézvárosi polgármester, a párt egykori alelnöke, Soproni Tamás szeptemberben kijelentette: lehet, hogy Gelencsér Ferenc az elnökük, de

a Momentum arca, agya és lelke Donáth Anna,

s mindenki választhat, hogy ő vagy Dobrev Klára legyen az új ellenzék vezetője. Ehhez aztán maga Gelencsér is csatlakozott, kijelentve, hogy az ellenzék korszakváltására Donáthtal van a legnagyobb esély.

Nyitókép: Vörös örökség – egy kommunista politikus sarja vezetheti tovább a Momentumot
Forrás: MTI/Momentum

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés