Az EU csúcsintézményei tele vannak lobbistával

2023. január 27. 18:14

Gágyor Péter
Civilek.info
Az EU olyan szerkezet, mely magán viseli a nevezetes állatorvosi ló valamennyi betegségtünetét. Interjú.

Mondják, hogy a nagyhatalmak épp most rendezik át a geopolitikai térképet. Milyen következményekre számítasz?

A nagyhatalmak azt teszik, amit mindig is tettek. Miközben jótékony frázisokat zengedeznek, örök tekintetnélküliségüket élik ki a mi rovásunkra. Minden új geopolitikai térkép átmeneti. Véres provizórium volt a Szent Szövetség, a Trianon, a »Béketábor«. És a következő világbékét hangoztató konstrukció sem lesz más. Nem is lehet. A lényeg a profit harácsolása mindenáron, illetve ennek a jövőbeni vágyai, tervezetei.

Mi lehet az új világrendben hazánk szerepe jó és rossz esetben?

Nincs jó eset és jó szerep. Józan ésszel megpróbálhatjuk túlélni ezt az eszement nemzetközi kártyapartit. Tudjuk, mint mindig, a lapok most is cinkeltek. Egyetlen célunk a minél kisebb veszteség lehet. Ügyelve arra, hogy a mundér össze ne koszolódjon, a különböző stratégiák, kényszerlépések árnyékaiban a lehető legtöbbet kell megőriznünk a tisztességünkből. Talán sikerül.

Ha egy háború sem elég a szomszédban, és annak mindenre kiterjedő hatása, minek kellene történnie még, hogy legyen egy nemzeti minimum?

Nekünk a nemzeti minimum az emberi maximum is egyben. Önmagunkkal úgy kellene szembesülnünk minden pillanatban, mint az isteni ítélőszék előtt. Hiszen csak egyetlen ethosz létezik, amelynek nincsenek hétköznapi és ünnepi változatai.

Mi lehet a meggyengült EU szerepe az új világrendben?

Az EU olyan szerkezet, mely magán viseli a nevezetes állatorvosi ló valamennyi betegségtünetét. Bírálhatjuk, s ez részünkről etikus feladat, az esetleges tévedéseinkkel együtt etikus és morális is egyben, de változtatni mintha jelenleg képtelenek volnánk ezen a kéretlen állapoton. Már a mostani korrupciós botrány előtt látható volt a brüsszeli adminisztráció néhány árulkodó jellegzetessége. Az EU csúcsintézményében jóval több lobbista tevékenykedik, mint alkalmazott. Az Európai Parlament képviselői közül több, mint kétszázan vannak rajta a soros-listán, tehát ők is a lobbisták közé sorolhatók.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés