Kötelező lehet Romániában színházba járni a diákoknak

2023. január 26. 7:15
A román művelődési miniszter kiemelte, hogy véleménye szerint ezzel felkeltik a fiatalok érdeklődését a kultúra iránt.

A diákok kultúra iránti érdeklődését ösztönözné a román művelődési miniszter. Lucian Romașcanu felvetette, hogy az iskolákban tegyék kötelezővé a színház-, opera-, múzeum-látogatást. Erről Ligia Deca oktatási miniszterrel egyeztetett – a hírről kedden tájékoztatott a Maszol.

A lap hozzátette, hogy Lucian Romașcanu javaslata értelmében az új iskolai programba szerepelne a kötelező színház-, múzeum- vagy éppen opera-látogatás, majd a diákok esszét írnának az élményeikről. A miniszter kiemelte, hogy véleménye szerint ezzel felkeltik a fiatalok érdeklődését a kultúra iránt.

Az iskolán kívüli tevékenységek során a gyerekek élményalapú, összetett tudást szereznek,

osztotta meg tapasztalatait a lappal Szőcs-Torma Katalin. Az angol szakos pedagógus a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizenkettedikes osztályban osztályfőnök, valamint a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza munkatársa. Osztályát nemcsak kirándulni, táborba viszi, hanem múzeumba, színházba, moziba, múzeumpedagógusok, drámapedagógusok segítségével szervez tevékenységeket.

A lap hozzáteszi, hogy a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi középiskolás diákoknak szervez előadásokkal egybekötött színház-pedagógiai foglalkozást. Ezeket a tevékenységet a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés