Lázadhatunk a tiltás ellen, de ezzel csak a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk – Borbély Zoltán a Mandinernek

2023. január 26. 14:46
A Nagy-Magyarország drapériát nem a magyar, hanem az európai szövetség tiltja egy lista alapján. Az MLSZ egykori elnökségi tagja szerint vagy elfogadjuk ezeket a szabályokat, vagy ha nem, akkor vállalnunk kell a következményeket. Az UEFA ugyanakkor egészen meghökkentő dolgokért is szankcionál.

Nagy vihart kavart szerdán az a hír, miszerint az MLSZ nem engedélyezi a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók és drapériák bevitelét a válogatott meccsekre.

Az ügyben a labdarúgó-szövetség megkeresésünkre közölte, hogy valóban tiltott a jelkép használata,

ám nem ők, hanem az UEFA döntése értelmében, amelynek alapja az európai szövetség ernyőszervezete, a FARE (Football against Racism) által összeállított tiltott jelképek listája.

Borbély Zoltán jogász, az MLSZ egykori elnökségi tagja és szóvivője lapunknak elmondta: hogy az UEFA mit tart tiltott jelképnek, abba a magyar szövetségnek nincs beleszólása. A politikai jellegű megnyilvánulásokat a FIFA és az UEFA bünteti. A magyar válogatott és kupacsapataink mérkőzésein is az ő szabályaikat kell betartani – szögezte le Borbély Zoltán.

Volt már ebből vita

Vagy elfogadjuk ezeket a szabályokat, vagy ha nem, akkor vállalnunk kell a következményeket.

Lázadhatunk a tiltás ellen, de ezzel csak a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk

– hangsúlyozta Borbély Zoltán.

A vita nem a szurkolók és az MLSZ között van, hanem a szurkolók és a nemzetközi szervezet között – tette hozzá.

Borbély Zoltán felidézte, hogy 2012 augusztusi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen történtek után, többek között az árpád-sávos zászlók kihelyezése miatt a FIFA zárt kapus meccsekkel büntette a magyar szövetséget.

Az MLSZ a CAS, azaz a Nemzetközi Sport Döntőbíróságnál fellebbezte meg a döntést és még heraldikai szakértőt is bevetettek, aki elmagyarázta a bíróságnak, hogy ez egy történelmi jelkép. Azzal is érveltek, hogy az árpád-sávos zászló vagy motívum nincs rajta a FARE listáján. (Ahogy most sincs – a szerk.)

Nem is magával a jelképpel volt a probléma, hanem annak politikai tartalmával, azzal, amire utalt.

A büntetésünket egyébként enyhítették, részben elfogadták az érveinket – mondta Borbély.

Az MLSZ a Mandinernek: Az újabb zárt kapus meccset kockáztatjuk a Nagy-Magyarország-transzparensekkel és zászlókkal!

.

Még a madarak védelme is politika

Ugyanakkor a dolog visszásságát jól mutatja az a meghökkentő eset, hogy annak idején az UEFA a máltai szövetséget azért büntette meg, mert az egyik meccsen megjelent a “Don’t kill the white birds” szlogen. Ez egy ottani zöld párttól eredt, amely tiltakozott az ottani illegális – évente több százezer állat elpusztítását eredményező – madárvadászat ellen. Az UEFA azért marasztalta el a máltaiakat, mert ezt  a szlogent is politikainak minősítette, mert egy párt használta. 

Ahogy kérdésünkre az MLSZ is hangsúlyozta,

a szurkolói sálakra vagy pólókra nem vonatkozik a tiltás,

ugyanakkor ha például a magyar szurkolók egy koreográfia keretében élőképpel formálnának Nagy-Magyarországot, az Borbély Zoltán szerint megint csak egyértelműen szankciókat vonna maga után.

Arra, hogy ha ez politikai megnyilvánulásnak számít, akkor más, például a szivárványos jelkép miért nem, Borbély Zoltán emlékeztetett, hogy a nemrég zárult világbajnokságon már nem engedte a FIFA a szivárványos karszalag viselését.

 

Nyitókép: Magyar szurkolók a Németország-Magyarország mérkőzésen a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. (Fotó:MTI/EPA/Filip Singer)

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az MLSZ akkor is sunnyogott. A FIFA olyan rafinált, hogy az mlsz-szel tiltatja el , amit el akar érni. Az MLSZ mikor hozta volna nyilvánosságra a saját tiltását? Véletlenül derült ki. Az MLSZ jobban jött ki volna ebből az ügyből, ha normálisan és időben kommunikál a szurkolókkal.
Most már mindegy. Maradt télen-nyáron a póló, a sapka és a sál tízezrével.

Szivárványos zászlót kéne vinni széles fekete iksszel áthúzva. Ezt biztosan lehet egyelőre.

Alapvetően jó ötlet. De mégis megkülönböztető pl a fecskékkel szemben. Nem is beszélve az állatvilág több ezer ......fajta, faja........ számára. Félve írtam le:-))))

No meg asszongya, nem a jelképpel van baj, hanem amire utal....?????????
Ezt hogyan kell értelmezni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés