Vizsgálatot indítottak a Telekom ellen a nullás díjszabás miatt

2023. január 24. 18:27
Az NMHH szerint az ismertetőkből hiányzott a jogszabály szerinti kötelező tartalmi elemek nagy része.

Vizsgálatot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekom szerződésmódosítása miatt. Az NMHH közleménye szerint a Magyar Telekom úgy tájékoztatta előfizetőit a nullás díjszabású ajánlatok kivezetéséről, hogy az ismertetőkből hiányzott a jogszabály szerinti kötelező tartalmi elemek nagy része, és az előfizetőket megillető jogokról sem szóltak.

Megjegyzik, az utóbbi időben több olyan jellegű hír jelent meg, amely szerint a változtatások hatására »megszűnik a Facebook ingyenessége«.  Az NMHH fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ez félrevezető információ.

„A valóság az, hogy magáért a tartalomért fizetendő díjat a nullás díjszabás kivezetése nem érinti, vagyis, ha eddig fizetni kellett érte (például a zenei streamingszolgáltatóknál ez a jellemző) akkor ezután is kell, ha pedig nem, akkor a kivezetés sem változtat ezen” – áll a hatóság közleményében.

A nullás díjszabás (zero-rating) azt a konstrukciót jelenti, hogy azok az előfizetők, akiknek adatmennyiségben korlátozott internet-hozzáférésük van, bizonyos tartalmakhoz (Facebook, Messenger, Instagram, Spotify ) úgy férhetnek hozzá, hogy az nem számít bele az adatkeretbe, vagyis az ezzel járó adatforgalom nem fogyasztja az adatkeretet.

 

Viszont az előfizetők a nullás díjszabás kivezetését követően tapasztalni fogják, hogy a korábban nullás díjszabás alá eső tartalmak a továbbiakban csökkenteni fogják felhasználható adatkeretüket. Ezáltal megnövekedhet a havi adatigényük, amelyet nagyobb adatcsomag választásával, másik díjcsomagra áttéréssel vagy akár szolgáltatóváltással orvosolhatnak.

Így lesz fizetős a Messenger: mutatjuk, milyen adatforgalomra kell készülni!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tudomására jutott, hogy a Magyar Telekom úgy tájékoztatta előfizetőit a nullás díjszabású ajánlatok kivezetéséről, hogy az ismertetőkből hiányzott a jogszabály szerinti kötelező tartalmi elemek nagy része, és

az előfizetőket megillető jogokról sem szólt,

ezért a hatóság máris vizsgálatot indított az ügyben.

Egyúttal felhívja az előfizetők figyelmét arra, hogy az előfizetők felmondhatnak a számukra hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás esetén, megéri összehasonlítani a piaci ajánlatokat.

Kapcsolódó

Napok óta terjed a sajtóban, hogy tavasztól fizetni kell majd a Facebook, a Messenger és az Instagram vagy éppen a Spotify használatáért is. Noha nem közvetlenül, hanem az adatforgalmunkon keresztül. Mutatjuk, mely alkalmazások lesznek pár hónap múlva már csak az adatforgalmunk terhére használhatók. BŐVEBBEN...

(MTI) 

Nyitókép: MTVA Bizományosi/Róka László 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés