Die Welt: Senki se használja ki ügyesebben az ukrajnai háborút, mint Erdogan

2023. január 24. 13:39
Megjegyezték, hogy feltűnően kevesen kritizálják a török elnököt.

„Az Új Világrend és annak legügyesebb haszonlesője” címmel elemzést tett közzé a Die Welt. Kifejtették, hogy Erdogan nagyon tudja, hogy használja ki az ukrajnai háború geopolitikai zűrzavarát a saját hasznára. „Ügyesen manőverezik a Nato és Oroszország között. Legújabb puccsa: megbékélés Aszad szíriai diktátorral – Putyin áldásával és a Nyugat ellenében” – írták.

Mint fogalmaztak,

szinte minden más politikusnál ügyesebben tudja kihasználni a geopolitikai torzulásokat a saját javára, és a NATO és Oroszország között manőverezik. Moszkva ukrajnai háborúja táplálta ezt a fejlődést”.

„Washington és Ankara viszonya ennek megfelelően fagyos. Nemcsak a Szíriával kapcsolatos nézeteltérések, hanem Erdogan antidemokratikus politikája és az Oroszországgal való szoros kapcsolat is feszíti a viszonyt” – tették hozzá. Megjegyezték, hogy Erdogan május óta blokkolja a NATO északi bővítését, viszont feltűnően kevesen kritizálják.

„Ennek oka, hogy a török elnök az ukrajnai háború során megerősíthette pozícióját és hírnevét a nemzetközi színtéren: Közvetítőként pozicionálja magát, fegyvereket szállít Kijevnek, ugyanakkor bővíti a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal. Törökország mint középhatalom geopolitikai szempontból mindig is nagy jelentőséggel bírt, az ukrajnai háborúban pedig még inkább – azért is, mert Erdogan a maga javára tökéletesítette ultra-pragmatikus külpolitikáját. Nem utolsósorban hagyományos szövetségesei rovására” – zárták.

 

 

Nyitókép: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erdogan ügyesen zsugázik, csak az a baj, hogy ennek semmilyen célja nincs. Törökország jobban járna egy unalmas elnökkel, aki nem zsonglőrködik, viszont elmenedzseli a gazdaságot és viszi valamilyen irányba az országot. Az átlag töröknek marad a 100%-os infláció és az állandó bizonytalanság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés