Sarokba szorítanák a német kancellárt – nagy árat fizethet Scholz, amiért nem akart tankokat küldeni Ukrajnának

2023. január 24. 11:37
Élesedik a konfliktus a berlini kormánykoalíció tagjai között a Leopárd harckocsik (nem) szállítása miatt.

Mint ahogy azt a Mandiner is megírta, nem kapnak Leopárdokat az ukránok, de azért az új német védelmi miniszter leszögezte: Ukrajnába látogat majd.

Egyre nagyobb a nyomás a német kancellár vállán

Az eset kapcsán egyre nagyobb a nyomás Scholzon. Mint a Politico nemrég megírta:

a három berlini kormánypárt tagjai nyilvánosan civakodnak azon, hogy Leopard 2 tankokat szállítsanak-e Kijevnek.

A német kormánykoalíción belüli belső vita hétfőn vált nyílt konfliktussá, miután Olaf Scholz szövetségesei nyilvánosan megkérdőjelezték a kancellárt amiatt, hogy vonakodik Leopard harckocsikat küldeni Ukrajnának.

Mit várnak Scholztól?

A Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) vezető politikusai – Scholz szociáldemokratáinak két kisebbik partnere – arra sürgetik a kancellárt, hogy fokozza a Kijevnek nyújtott katonai támogatást. Azzal érvelnek, hogy

Scholznak legalább a szükséges engedélyt meg kellene adnia olyan országoknak, mint Lengyelország és Finnország, hogy saját, német gyártmányú Leopárdjaikat Ukrajnába küldhessék.

Kijev szerint sürgősen szüksége van ezekre a nagyobb teljesítményű harckocsikra, hogy a 11 hónapja tartó háborúban elhúzódó, várható újabb orosz offenzívát elháríthassa.

Ezért vonakodhat a Leopárdok szállításától Németország

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy Berlin „nem állna az útjába”, ha olyan országok, mint Lengyelország, Leopárdokat akarnának küldeni Ukrajnába. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ezt követően hétfőn kijelentette, hogy országa hivatalosan is engedélyt fog kérni Berlintől, hogy Leopárdokat szállíthasson Ukrajnába.

Scholz szóvivője, Steffen Hebestreit azonban hétfőn azt sugallta, hogy Baerbock nyilatkozata nem a kormányon belül elfogadott döntést jelentette, ami rávilágított a koalíción belüli növekvő széthúzásra a kérdésben. Hebestreit azt mondta, hogy a Leopárdok küldésére vonatkozó bármilyen kérést először a német szövetségi biztonsági tanácsban – a Scholz, Baerbock és néhány más miniszter részvételével működő, csökkentett létszámú kabinetalakulatban – „bevett eljárások” szerint kell megvitatni és eldönteni.

A liberális szabaddemokraták részéről Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a Bundestag védelmi bizottságának elnöke

katasztrófának” nevezte Scholz vonakodását a harckocsik ügyében,

és azt mondta, hogy a német kormány „kudarcot vallott”.

„Eresszétek szabadon a Leopárdokat!" - tüntetők követelik Berlinben, hogy Ukrajna haladéktalanul kapja meg a Leopard 2 harckocsikat (VIDEÓ)

Nyitókép: BENOIT TESSIER / POOL / AFP

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lári-fári...nem kell komolyan venni a németek hezitálását, a parancs az parancs, nekik sincs visszapofázás. Most találkozott a német védelmi miniszter a NAT főtitkárával, s a német miniszter közölte, szorgalmazzák, hogy a Leopárd tankokkal rendelkező szövetségesek sürgősen kezdjék el az ukránok kiképzését, annak ellenére, hogy a döntés még függőben van. Szóval indul a gépezet, küldik, vagy jönnek Scholz lehallgatási anyagai......

Scholz tudja, hogy a német tankok az orosz társadalom felé érvet adnak Putyin kezébe a háborúhoz. És indokot komolyabb fegyver bevetésére.

Gyarmat.

(Aztán lehet szemforgatva NAGYON felháborodni és megsértődni Schmidt Mária megállapitásán, hogy nincsen már Németország...)

Scholz korrupciója egyáltalán nem zavarja őket.

mas se kell az orosz propagandanak mint par video arrol hogy a hadsereg nemet tankokkal harcol :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés