Alig veszünk könyveket, zuhan az újságeladás is – nemzetközi médiakonferenciát szervez az MCC

2023. január 24. 11:02
Programajánló!

Jelentősen átalakult a kiadói piac az utóbbi tíz évben. Csak Magyarországon olyan, korábban népszerű vagy a célcsoportjuk relációjában piacvezető lapok jelennek meg már csak online, mint a Világgazdaság vagy a 168óra. Az elektronikus médiumok is azzal szembesülnek, hogy a lineáris műsorfolyamkínálat nem vonzza az embereket, a nézettségi és hallgatottsági adatok zuhannak, világszerte – olvasható az MCC oldalán.

A médiapiac mellett a könyvpiacon sokkal mélyrehatóbb átalakulások figyelhetők meg.

A nyomtatott sajtótermékek példányszáma drasztikusan zuhan.

A régi szabály, hogy a lakosság fele könyvvásárló, sajnos nem érvényes már, mindössze 30%-a az európai lakosságnak vásárol évente legalább egy könyvet.

A 2021-ben megrendezett, nagy sikerű nemzetközi médiakonferenciát követően, nemzetközi és hazai szakemberek, kiadótulajdonosok, szerkesztők ezekre a kérdésekre keresik a választ két napon keresztül az MCC-ben. A programok január 25-én kezdődnek.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs ezen mit csodálkozni: a zsebszámítógép mindent visz. Annyi információ ömlik belőle az emberekre, hogy nincs idejük, se kedvük újságot vagy könyvet olvasni és tévét nézni sem. Nem olyan rég volt az az idő, amikor a szórakozóhelyeken és a lakásokban folyamatosan ment a tévé. Ez hálistennek megszűnt. Ugyanakkor ma már vonaton, villamoson senki nem olvas, mindenki a biszbaszába mélyed, amikor leszállnak és elindulnak a dolgukra, akkor is azt lesik, nekem kell őket kerülgetnem. Ennél is nagyobb baj, hogy amikor rálátok, hogy mit néznek, véletlenül sem híreket, irodalmat, ismeretterjesztő oldalakat érzékelek, hanem valami felszínes sz.rságot, s még jó, ha családi, társasági fotókat, üzeneteket. A 30% könyvvásárló, hatalmas szám, felülmúlja a várakozásomat. Lesz ez még sokkal rosszabb is.

Tudod kicsi hülye koma, a fideszes ma is tudja ki volt Luther Márton, a libsibolsi pedig a könyvek korában sem nagyon tudta.

Game over, sajnos.

Nem túl biztatóak a világ kilátásai...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés