Megint Koránt égettek Svédországban

2023. január 23. 14:29
A svéd kormány elítélte a történteket.

Egy szombaton tartott stockholmi tüntetésen a demonstrálók Koránt égettek. A tüntetők Törökország és a NATO-csatlakozás ellen tartottak megmozdulást, az eset nem tett javította a két ország közötti hűvös viszonyt. Stockholmnak továbbra is szüksége van arra, hogy Ankara jóváhagyja a NATO-csatlakozásukat. 

A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást”

– reagált a török külügyminisztérium.

Egy radikális iszlám- és bevándorlásellenes dán-svéd aktivista a demonstráción elégette a Korán egy példányát. Az iszlamofób provokációkat visszataszítónak nevezve elhatárolódott a történtektől a svéd külügyminiszter is. A Koránt égető Rasmus Paludan nem először került címlapokra hasonló tettek miatt, a tüntetésen úgy fogalmazott:

ha valaki szerint nem kell a szólásszabadság, máshol kell élni.

A rendőrség pénteken úgy ítélte meg, hogy a svéd alkotmány, valamint a svédországi szólás- és gyülekezési szabadság nem teszi lehetővé a tüntetésnek a közrend nevében történő betiltását.

Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a kifejezési szabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket”

– írta Tobias Billström.

Rasmus Paludan akciójának rendőrségi engedélyében az szerepelt, hogy az iszlám és az ellen tiltakozik, amit ő Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a svédországi szólásszabadságba való beavatkozási kísérletének nevez. A stockholmi külügyminisztérium után Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is elítélte a Korán elégetését. 

Nyilvános koránégetést tartottak Svédországban

(MTI) 

Nyitókép: Fredrik PERSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés