Hónapok kellenek, mire helyreállnak a hazai üzemanyagárak

2023. január 22. 21:24
Grád Ottó ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Magyarország mentességet kap a február 5-én életbe lépő orosz kőolajimport-tilalom alól.

Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV Híradónak úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint még hónapok kellenek, mire az üzemanyagárak visszaállnak a 2021 novemberi szintre. A szakértő elmondta, a mai napig az látható, hogy jóval drágább a gázolaj a töltőállomásokon, mint a benzin.

Az ásványolaj szövetség főtitkára kijelentette, az Európa-szerte jellemző gázolajhiány is okozza azt, hogy a diesel üzemanyagok jelentősen többe kerülnek, mint a benzin, de ha az ellátás az orosz olaj révén biztosított lesz, annak meglesz a gyümölcse.

Azzal kapcsolatban, hogy hazánk mentességet kap a február 5-én életbe lépő orosz kőolajimport-tilalom alól, Grád Ottó kijelentette, az intézkedés megoldhatja az Európa-szerte jellemző gázolajhiányt itthon, illetve hosszú távon az árakat is mérsékelheti.

„A piacon újra érvényesülnek majd a normál piaci versenyfeltételek aminek eredményeképpen én azt gondolom, hogy az árak is vissza fognak térni arra a szintre, ami 2021. november 15. előtt jellemző volt” – szögezte le.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy a 27 százalék magyar ÁFA rekordmagasságú Európában, tehát a környező országokban, Ausztriában, Romániában 20 százalék, sehol nincs ekkora ÁFA. A független benzinkutak szövetségének elnöke szerint

a folytatódó orosz olajimport további árcsökkenést hozhat, a folyamat a kisebb töltőállomásoknál már most elindult.

Egri pesszimistább, szerinte egy év kell majd ahhoz, mire '21 novemberi szintre mérséklődnek az árak. 

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés